Tiesnešu ētikas komisija skadros, kādēļ tiesniesis portālā "draugiem.lv" ir draugos ar prokuroru

Kāda iedzīvotāja sūdzība bijusi par pamatu, lai Tiesnešu ētikas komisija apspriestu skaidrojumu par tiesnesi kā sociālo tīklu, tostarp "draugiem.lv", lietotāju, informēja Tiesu administrācijas pārstāvis Gatis Tauriņš.

Tauriņš sacīja, ka Ētikas komisijā vērsies kāds iedzīvotājs, lūdzot skaidrot tiesneša dalību tieši interneta portālā "draugiem.lv", jo viņš pamanījis, ka tiesnese apstiprinājusi "draudzību" ar prokuroru, kurš ir lietas dalībnieks vairākās šīs tiesneses skatāmās lietās. Iedzīvotājs bija lūdzis skaidrot, vai šai situācijā nav pārkāptas tiesnešu ētikas kodeksa normas.

Tā kā sūdzību iesniedzis iedzīvotājs, bet Ētikas komisija skata tikai iesniegumus un lūgumus, kas saņemti no tiesnešiem, tad iedzīvotāja iesniegums atstāts bez virzības, taču komisija nolēmusi jautājumu sīkāk pētīt un sniegt plašāku skaidrojumu tiesnešiem.

Skaidrojums ietvers jautājumus par to, kas tiesnesim jāņem vērā, komunicējot sociālajos tīklos, informēja Tauriņš.

Ētikas komisija šo skaidrojumu apspriedīs kārtējās sēdes laikā piektdien, 8.oktobrī.

Tāpat komisija šajā sēdē paredzējusi apspriest jaunās likumā "Par tiesu varu" iekļautās normas, kas paplašina Tiesnešu ētikas komisijas funkcijas un ļauj lemt par disciplinārlietas ierosināšanu pret tiesnesi, praktiskas piemērošanas jautājumus.

Svarīgākais