Pašizolācija Latvijā nebūs jāievēro pēc atgriešanās no četrām valstīm [papildināts]

© Vladislavs Proškins/F64

No rītdienas pašizolācija Latvijā nebūs jāievēro pēc atgriešanās no Somijas, Norvēģijas, Kipras un Vatikāna, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Izmaiņas ir notikušas, jo ir mainīti principi, pēc kādiem tiek noteikts pašizolācijas prasības slieksnis, proti, turpmāk šis slieksnis būs pielāgots Latvijas aktuālajam divu nedēļu kumulatīvajam saslimstības ar Covid-19 rādītājam uz 100 000 iedzīvotāju.

Līdz šim pašizolācija bija jāievēro cilvēkiem, kuri ieradušies no valstīm, kurās 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedz 25, bet no sestdienas šis rādītājs tiks paaugstināts līdz 40,4 gadījumiem, jo tāds ir aktuālais saslimstības ar Covid-19 līmenis Latvijā.

Vatikāns ir vienīgā no SPKC sarakstā esošajām Eiropas valstīm, kurā nav reģistrēti Covid-19 pacienti.

Pašizolācija Latvijā joprojām jāievēro, atgriežoties vai ceļojot tranzītā caur Andoru, kurā ir visaugstākā saslimstība jeb 744,3 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, kā arī caur Spāniju, Čehiju, Nīderlandi, Beļģiju, Franciju, Apvienoto Karalisti un Islandi. Sabiedrības veselības apdraudējums šajās valstīs novērtēts kā ļoti augsts. 14 dienu kumulatīvais rādītājs pārsniedz 200 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem.

Tāpat pašizolācija jāievēro, atgriežoties vai ceļojot tranzītā caur Luksemburgu, Slovākiju, Rumāniju, Ungāriju, Slovēniju, Austriju, Īriju, Maltu, Portugāli, Dāniju, Šveici, Horvātiju, Poliju, Monako, Sanmarīno, Zviedriju, Itāliju, Lietuvu, Bulgāriju un Igauniju. Šajās valstīs 14 dienu kumulatīvais rādītājs pārsniedz 50 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem. Sabiedrības veselības apdraudējums novērtēts kā augsts.

Savukārt kā vidēji augsts tas novērtēts Lihtenšteinā un Vācijā. Tajās 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits nedaudz pārsniedz 40,4 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem.

Attiecībā uz valstīm, kas ir ārpus ES un EEZ vai Apvienotajās Karalistes, pašizolācija jāievēro, ceļojot no Gruzijas, Tunisijas un Kanādas. Savukārt pašizolācija nav jāievēro, ceļojot no Urugvajas, Japānas, Dienvidkorejas, Ruandas, Austrālijas, Jaunzēlandes un Taizemes. Šīs valstis ir to vidū, no kurām ir atļauts šķērsot ES ārējo robežu.

Atgriežoties no citām SPKC sarakstā neminētajām valstīm, ir jāievēro pašizolācija.

Saskaņā ar SPKC informāciju no pirmdienas, 12.oktobra, regulārie pasažieru pārvadājumi būs aizliegti arī uz Nīderlandi un Beļģiju. Lidojumu aizlieguma sarakstā saglabājas arī Andora, Spānija un Čehija, savukārt uz Franciju regulārie pasažieru pārvadājumi var atsākties.

Valdība šodien nolēma, ka atsevišķu personu kategorijām pēc Igaunijas un Lietuvas robežas šķērsošanas apliecinājuma anketa personu uzraudzības informācijas sistēmā būs jāiesniedz vienu reizi 30 dienās.

Normatīvais regulējums paredz, ka pirms ierašanās Latvijā persona speciālajā anketā apliecina, ka, ierodoties Latvijā, ievēros valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai. No pirmdienas, 12.oktobra, šāda anketa būs jāizpilda elektroniski mājaslapā "covidpass.lv".

Noteikumi paredz, ka desmit dienu pašizolācija netiek attiecināta uz ES dalībvalstu pilsoņiem un pastāvīgajiem iedzīvotājiem, kuri ikdienā šķērso Latvijas sauszemes robežu ar citām ES valstīm saistībā ar nodarbinātību, ja robežšķērsošana nepieciešama darba vai dienesta pamatpienākumu veikšanai un personai ir nodarbinātības faktu apliecinošs dokuments.

Tāpat pašizolācija jāievēro tiem, kuri robežu šķērso bērnu uzraudzības pakalpojuma saņemšanai vai pirmsskolas izglītības, pamatizglītības, vidējās izglītības un augstākās izglītības apguvei, kā arī profesionālās ievirzes izglītības programmās mākslas un kultūras jomās.

Pašizolācija arī netiek attiecināta uz Valkas novadā un Valgas pagastā deklarētajiem ES dalībvalstu pilsoņiem un pastāvīgajiem iedzīvotājiem, kuri ikdienā šķērso Latvijas robežu ar Igauniju, ja viņi nepārvietojas ārpus Valkas un Valgas pašvaldību administratīvajām teritorijām.

Valdība šodien nolēma, ka minētās personas apliecinājuma anketu personu uzraudzības informācijas sistēmā iesniedz vienu reizi 30 dienās. Šis izņēmums neattiecas uz sākotnējo apliecinājuma anketas iesniegšanu, proti, ka minētā apliecinājuma anketa informācijas sistēmā ir iesniedzama ne agrāk kā 48 stundas pirms Latvijas šķērsošanas.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.