Glābēji paskaidro, ko iesākt, ja gadījies apmaldīties

© Pixabay

Rudens tuvums nav šķērslis doties izbraukumos dabā - zelta rudens lutina ar krāšņiem dabas skatiem, turpinās ogošanas un sēņošanas sezona, un daudzi brīvdienas labprāt pavada mežos un purvos. Tomēr ne visiem izdodas pašu spēkiem izkļūt no dabas apskāviena. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) šoruden izvedis no mežiem un purviem vairākus cilvēkus, kas apmaldījušies, bet pavisam pēdējo četru gadu laikā glābēju palīdzība bijusi nepieciešama vairāk nekā 330 cilvēkiem. VUGD uzsver - ir svarīgi nekrist panikā un zināt, ko darīt, ja mežā gadījies zaudēt virziena izjūtu.

Kāpēc apmaldās?

89 apmaldījušies cilvēki 2016.gadā, 117 - 2017.gadā, 55 - 2018.gadā un 71 pērn - tik daudz reižu VUGD glābēji steigušies palīgā, lai palīdzētu cilvēkiem izkļūt no meža vai purva pēdējo gadu laikā.

"Cilvēki nereti mēdz apmaldīties arī šķietami zināmās vietās, jo, zaudējot virziena izjūtu, cilvēks var krist panikā un apjukt vēl vairāk. Panika kļūst par ļaunāko ienaidnieku, jo stresa situācijā mēs nespējam objektīvi novērtēt radušos situāciju. Sākot haotiski staigāt pa mežu un meklēt atpakaļceļu, var tikai ieiet mežā vēl dziļāk, kas var beigties ne tikai ar pamatīgu izbīli, bet pat veselības un dzīvības apdraudējumu. Tāpēc ir ļoti svarīgi zināt dažas galvenās lietas, kā rīkoties, ja esat apmaldījušies," stāsta VUGD priekšnieka vietnieks Mārtiņš Baltmanis, atgādinot: ja plānots doties uz mežu vai purvu, jāparūpējas par drošību vēl pirms došanās dabā! Līdzi jāņem uzlādēts mobilais tālrunis un nav ieteicams uz mežu vai purvu doties vienatnē. Lai izvairītos no apmaldīšanās, jācenšas iegaumēt vietu, kur dodaties iekšā mežā un kur esat pārvietojušies.

Kā rīkoties, ja gadījies apmaldīties?

"Pats galvenais: ja saviem spēkiem no meža izkļūt nespējat, nevajag gaidīt tumsas iestāšanos. Jāzvana 112, cenšoties pēc iespējas precīzāk aprakstīt, kur esat iegājuši mežā, cik ilgi tur uzturējušies, kādiem zīmīgiem dabas veidojumiem vai objektiem pagājuši garām," uzsver M. Baltmanis.

Taču, lai situācija tik tālu nenonāktu, ir svarīgi zināt, kā rīkoties. Tikko kā Tīmekļvietņu vienotās platformas projekta ietvaros arī VUGD ir ieguvis jaunu mājaslapu, kurā lejuplādēšanai ātri un ērti pieejami dažādi informatīvie materiāli, kas būs saistoši gan bērniem, gan pieaugušajiem.

"Aicinām vecākus kopā ar bērniem darboties ar krāsojamo grāmatiņu "Maldis ir apmaldījies", kas palīdzēs mazajiem atraktīvā veidā apgūt galvenās zināšanas par rīcību, apmaldoties mežā. Vienlaikus tas būs labs atgādinājums arī pieaugušajiem, kuriem mūsu mājaslapā pieejamas arī infografikas un informatīvi materiāli, kā neapmaldīties un ko darīt, ja tomēr gadījies zaudēt virziena izjūtu mežā," stāsta M. Baltmanis.

VUGD mājas lapas sadaļā "Par mums", atverot apakšsadaļu "Publikācijas un pārskati", pieejamas lejupielādējamas un izdrukājamas brošūras un izglītojošas krāsojamās grāmatas bērniem un vecākiem. Apgūstot dažus pavisam vienkāršus ieteikumus, palielinās iespēja, ka apmaldīšanās gadījumā no meža vai purva cilvēks spēs izkļūt paša spēkiem.

Jau ziņots, ka VUGD tīmekļvietne tāpat kā visas jaunās vietnes tapušas vienotā dizainā un tiek uzturētas centralizēti. Plānots, ka līdz 2020.gada beigām Latvijas sabiedrībai būs pieejamas 60 iestāžu jaunās tīmekļvietnes. Tīmekļvietņu vienoto platformu izstrādā Valsts kanceleja ciešā sadarbībā ar Valsts reģionālās attīstības aģentūru, Kultūras informācijas sistēmu centru un Iekšlietu ministrijas Informācijas centru.

Vairāk par projektu iespējams uzzināt šeit: https://www.mk.gov.lv/timeklvietnes

Latvijā

Ar valsts drošību saistītiem prioritārajiem pasākumiem 2025.gadā paredzēts novirzīt 284,3 miljonus eiro, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par valsts budžeta likumprojektā iekļaujamiem prioritārajiem pasākumiem 2025., 2026., 2027. un 2028.gadam, kuru ceturtdien izskatīs valdība.