Deputāti satraukti par gaidāmajām grūtībām, saziņu ar VID nosakot tikai elektroniski

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Saeimas deputāti šodien debatēs par grozījumiem likumā, kas paredz saziņu ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) turpmāk īstenot elektroniski, pauž satraukumu, ka šādas izmaiņas daudziem cilvēkiem radīs grūtības sazināties ar VID.

Pēc vairāku stundu garām debatēm Saeima šodien lēma nodot atpakaļ parlamenta Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai grozījumus likumā "Par nodokļiem un nodevām", kas paredzētu, ka iesniegumus Valsts ieņēmumu dienestam (VID) nodokļu administrēšanas jautājumos varēs iesniegt tikai, izmantojot elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS).

Deputāte Janīna Jalinska (ZZS) piedāvāja likumā noteikt, ka tiešsaistes saziņa ar VID neattiektos uz fiziskajām personām, kuras neveic saimniecisko darbību un ir VID elektroniskās deklarēšanas sistēmas lietotājas un šīm personām dokumentu paziņošanu veic Paziņošanas likumā noteiktajā vispārējā kārtībā, ja vien minētās personas nav nepārprotami piekritušas dokumentu paziņošanai tikai VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS).

Līdzīgu priekšlikumu iesniedza arī deputātes Ļubova Švecova un Ilze Indriksone (NA).

Likumprojekta trešajam lasījumam tika iesniegta virkne priekšlikumu, kas paredzētu iespējas iedzīvotājiem izvēlēties saziņas variācijas ar VID. Deputāti jau ilgstoši debatē par minēto likumprojektu.

Likumprojekta atbalstītāji uzsver, ka internets un datori ir plaši pieejami ne vien mājsaimniecībās, bet arī, piemēram, bibliotēkās, kur arī varētu saņemt bibliotekāru atbalstu un palīdzību.

"Vai tiešām bibliotekāru pienākums ir palīdzēt cilvēkiem sazināties ar VID? Viņiem kāds par to maksā?" vaicāja deputāte Linda Liepiņa.

Parlamentārietis Artūrs Toms Plešs (AP) skaidroja, ka fiziskajām personām tiks saglabāta iespēja iesniegt dokumentus fiziskā formā. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka sabiedrība ir nobriedusi lietot digitālos pakalpojumus, ko apliecinot prakse.

Parlamentāriete Jūlija Stepaņenko sacīja, ka noteikumiem ir jākalpo cilvēku ērtībai un piedāvājums to neparedz.

"Varbūt Plešam ir ērti visu darīt elektroniski, bet viņš aizmirst, ka ir cilvēki, kam strādāt ar digitālajiem rīkiem ir sarežģīti veselības vai vecuma dēļ. Daudzi pensionāri neskatās e-pastu, atšķirībā no Pleša viņi nedzīvo digitālajos rīkos. Progress notiek, bet nedrīkst būt tā, ka progress bojā citu cilvēku dzīves," teica Stepaņenko, ironizējot, ka "tie gudrie, fiksie un veiklie iet uz priekšu, bet ko gan sagaidīt no atpakaļrāpuļiem".

Deputāte Evija Papule pauda, ka ne visiem cilvēkiem ir pieejams internets - īpaši sociāli mazāk aizsargātajām iedzīvotāju grupām. Arī bibliotēku pieejamība ir problēma, īpaši Covid-19 apstākļos, tāpēc patlaban paļauties uz palīdzību bibliotēkās nevarētu paļauties, sacīja politiķe.

Opozīcijas politiķis Jānis Krišāns (S) akcentēja, ka laukos dzīvojošajiem būs problēmas arī ar piekļuvi bibliotēkām. "Labi, ka mēs gribam dzīvot skaisti, bet šis lēmums ir par agru. Iedomājieties viensētas, kur tuvākā bibliotēka ir 15 kilometru attālumā," brīdināja deputāts.

Pret grozījumiem noskaņotie deputāti akcentēja, ka, piemēram, sirmgalvjiem nav paraduma un bieži vien arī iespēju katru dienu pārbaudīt e-pastu, lai sekotu tam, vai VID ar viņiem nav sazinājies.

Ņemot vērā ilgstošās debates un plašo iebildumu klāstu, deputāti sāka izteikt ierosinājumus likumprojektu atgriezt izskatīšanai Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā, kas to skatījusi līdz šim.

Deputāte Regīna Ločmele-Luņova (S) arī piebilda, ka, ja likums tiks pieņemts, "Saskaņa" varētu apsvērt iespēju lūgt Valsts prezidentam Egilam Levitam neizsludināt likumu, jo priekšlikumi grozījumiem netika izdiskutēti un nav pārliecības, vai netiks pārkāptas iedzīvotāju cilvēktiesības.

Kā ziņots, Saeima šodien galīgajā lasījumā lemj par grozījumiem likumā "Par nodokļiem un nodevām", kas paredz, ka iesniegumus Valsts ieņēmumu dienestam (VID) nodokļu administrēšanas jautājumos varēs iesniegt tikai, izmantojot elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS).

Plānots noteikt, ka jebkurš iesniegums, kurā ietverts VID kompetencē esošs lūgums, sūdzība, jautājums vai priekšlikums, kā arī gada ienākumu deklarācija, būs jāiesniedz tikai elektroniski. Šis nosacījums neattieksies uz fiziskām personām, kuras neveic saimniecisko darbību, un šie iedzīvotāji nodokļu deklarācijas vai informatīvās deklarācijas tāpat kā līdz šim varēs iesniegt elektroniska vai papīra dokumenta veidā.

Izmaiņas stātos spēkā no 2022.gada 1.janvāra, un tas paredzēts, lai personas, kas nav EDS lietotājas, varētu apgūt iemaņas darbam ar elektronisko sistēmu, savukārt VID varētu veikt izglītojošus pasākumus un informēt iedzīvotājus par gada ienākumu deklarācijas aizpildīšanu un iesniegšanu elektroniski.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais