Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Aptiekas pārstāvis: Latvijai gripas vakcīnas nav piegādātas pietiekamā daudzumā

© Andrius UFARTAS, BFL / F64 Photo Agency

Latvijai gripas vakcīnas nav piegādātas pietiekamā daudzumā, jo atbildīgās valsts institūcijas nav pilnvērtīgi gatavojušās gripas sezonai un vienojušās ar vakcīnu ražotājiem, sacīja "Mēness aptiekas" pārstāvis, veselības uzņēmumu grupas "Repharm" padomes loceklis Dins Šmits.

Šmits sacīja, ka aptiekām ir vēlme nodrošināt savos krājumos pietiekamus gripas vakcīnu krājumus, taču ražotāji, līdzīgi kā citus gadus, nav uz Latviju piegādājuši gripas vakcīnas nepieciešamā daudzumā. Tādēļ arī šogad izraisās diskusijas par vakcīnu nepietiekamību un sīvu cīņu par to nodrošināšanu aptiekās.

"Vakcinācijas apjoms pret gripu Latvijā ir nepiedodami zems. Tam ir vairāki iemesli, tostarp vakcīnas nepieejamība. Pārāk daudz iedzīvotāju paliek neaizsargāti pret šo slimību. Viens no Covid-19 izraisītās pandēmijas pozitīvajiem pienesumiem ir fakts, ka cilvēki labāk sākuši novērtēt situāciju un apzināties, ka ir svarīgi sevi vienkāršā un lētā veidā aizsargāt pret infekcijas slimībām," uzsvēra Šmits.

Viņš piebilda, ka potēšanās aktivitāte šoruden ir augsta un, raugoties uz šī brīža patēriņu, visticamāk, ka visām aptiekām vakcīnu nepietiks.

Pēc Šmita teiktā, gripas vakcīnas nav vienīgie medikamenti, kurus ražotāji nepiegādā pietiekamā daudzumā. Veselības ministrija esot informēta, ka līdzīga situācija ir arī ar citiem medikamentiem. Viņš atklāja, ka iepriekšējos gados ir bijuši pārmetumi, ka zāles no Latvijas tiek eksportētas uz citām valstīm, bet informācija Zāļu valsts aģentūras interneta vietnē liecina, ka vakcīnas krājumos nav un tās vienkārši netiek piegādātas pietiekamā apjomā.

Pēc Šmita stāstītā, mazliet labākā situācijā patlaban ir tie, kas par vakcīnu sagādi sāka domāt savlaicīgi un pasūtījumus ar rezervi veica jau vasarā.

"Diemžēl, tiem, kuri šo vajadzību aktualizē tikai tagad, atliek cerēt uz plānotajām piegādēm decembrī. Liela ietekme ir arī apstāklim, ka Veselības ministrija ir centralizēti iepirkusi lielu vakcīnu devu skaitu jeb 91 000 devu, kas būtiski samazina atlikušo devu skaitu, kas pašlaik pieejamas aptiekām," sacīja Šmits.

LETA jau ziņoja, ka "Repharm" ir veselības aprūpes jomā strādājošu Latvijas uzņēmumu grupa, kas apvieno AS "Sentor Farm aptiekas" (zīmols "Mēness aptieka"), AS "Veselības centru apvienība", SIA "Centrālā laboratorija", AS "Rīgas farmaceitiskā fabrika" un AS "Recipe Plus". "Repharm" uzņēmumu grupa ir izveidota 2009.gadā.

2018.gadā "Repharm" koncerna apgrozījums bija 276,159 miljoni eiro, kas ir par 12,4% vairāk nekā 2017.gadā, bet koncerna peļņa pieauga 2,2 reizes un bija 32,194 miljoni eiro. Dati par 2019.gadu vēl nav pieejami.

"Repharm" patiesie labuma guvēji, pēc "Firmas.lv" datiem, ir vairākas Latvijas privātpersonas - Roberts Tavjevs, Jānis Oskerko, Mihails Lurje, Aleksandrs Livšics, Andrejs Leibovičs, Sergejs Korņijenko, Josifs Apts un Jeļena Ņikitina.