Lielā pieprasījuma pēc Covid-19 testiem dēļ "Centrālā laboratorija" apmāca papildu personālu

© Dmitrijs Suļžics/F64

Ņemot vērā augsto iedzīvotāju pieprasījumu pēc Covid-19 analīzēm, "Centrālā laboratorija" domā par iespēju paplašināties un apmāca papildu personālu testu veikšanai,  stāstīja "Centrālās laboratorijas" galvenā speciāliste Jana Osīte.

Viņa atzina, ka darbs ar testiem prasa lielu precizitāti un uzmanību, tā veicējiem ir jābūt sagatavotiem un īpaši apmācītiem profesionāļiem, tāpēc "Centrālā laboratorija" tikai pamazām paplašina testēšanas iespējas.

"Sapratne un apziņa, ka laboratorijas darbinieki 24 stundas diennaktī strādā pēc labākās sirdsapziņas valsts iedzīvotāju labā, ir labākais atbalsts, ko vēlamies sagaidīt. Tāpēc ir jāsaprot, ka nedaudz ir jābūt pacietīgiem un jāpagaida, ja uzreiz neizdodas pierakstīties uz testa veikšanu un saņemt atbildi," uzsvēra Osīte.

Savukārt, runājot par pašu testu pietiekamību, Osīte norādīja, ka pašlaik ir radītas rezerves un reaģentu testēšanai pietiek. Viņa sacīja, ka "Centrālā laboratorija" seko situācijai un plāno vairākus mēnešus uz priekšu, lai neveidotos krīzes situācija, kad testēšanai nepieciešamo reaģentu vai citu materiālu varētu pietrūkt. "Pagaidām bažu par to nav," atklāja uzņēmuma pārstāve.

Viņa apstiprināja, ka iedzīvotāju aktivitāte ir augsta un pieprasījums pēc testiem liels, tāpēc atbildes var būt jāgaida ilgāk nekā līdz šim, bet rindā varētu būt jāgaida līdz četrām dienām. Vislielākais pieprasījums pēc testiem ir Rīgā, reģionos tas ir mazāks, taču arī tas atkarīgs no dažādiem apstākļiem, kuru ietekmē kādā no reģiona pilsētām pieprasījums var strauji pieaugt.

Kā skaidroja Osīte, straujāku pieaugumu ietekmē tieši saaukstēšanās sezonas sākums, kad cilvēki, parādoties respiratoro saslimšanu simptomiem, nodod arī Covid-19 analīzes. Pacientu plūsma palielinās, jo bieži notiek sporta nodarbības, interešu pulciņi, dažādas citas nodarbības un aktivitātes, tādēļ arī analīžu pieprasījums ir ļoti augsts.

Viņa piebilda, ka analīzes nodod ļoti dažāda vecuma iedzīvotāji un īpašu statistiku par to neapkopo. Nodod gan bērnudārznieki, gan sportisti, uzņēmos strādājošie un pensionāri.

LETA jau ziņoja, ka, pēc Veselības ministrijas (VM) sacītā, pieaugot Covid-19 saslimstībai Latvijā, strauji audzis arī cilvēku skaits, kas vēlas veikt Covid-19 testu, kā rezultātā ir izveidojies ilgs gaidīšanas laiks, kas vietām pārsniedz pat nedēļu, līdz ar to cilvēki tiek aicināti objektīvi izvērtēt testa veikšanas nepieciešamību.

Lai nodrošinātu plašākas testa veikšanas iespējas tiks turpināta arī mērķtiecīga testēšana ar siekalu paraugiem. Taču tāpat kā līdz šim siekalu testu pielietojumu kādā iestādē vai pašvaldībā noteiks Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi, balstoties uz epidemioloģisko situāciju. Uz siekalu testiem cilvēki nevar pieteikties paši.

Covid-19 tests šobrīd būtu prioritāri jāveic personām, kurām to ir nozīmējis ārsts, izvērtējot slimības simptomus un veselības stāvokli, inficēšanās riskus, tajā skaitā kontaktu ar Covid-19 slimnieku, kā arī nepieciešamību saņemt medicīnas pakalpojumus. Tāpat tests prioritāri būtu jāveic cilvēkiem, kuriem ir saslimšanas simptomi.