Arodbiedrība komentē Ruka iecelšanu Valsts policijas priekšnieka amatā

© Romāns Kokšarovs/F64

Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrība (LIDA) uzskata, ka topošajam Valsts policijas (VP) priekšniekam Armandam Rukam pēc iecelšanas amatā būtu jāveicina policijas prestiža celšana un jāpieņem nepopulāri lēmumi.

Arodbiedrības valdes priekšsēdētājs Armands Augustāns nenoliedza, ka arodbiedrība ir pārsteigta par iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) lēmumu, uz vakanto VP priekšnieka amatu nevirzīt nevienu no konkursā startējušajiem kandidātiem.

Vienlaikus LIDA arī neizsaka kritiku par ministra izvirzīto kandidātu Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieku Ruku.

Arodbiedrība līdz valdības sēdei vēlas rīkot sarunu ar Ruku, lai izteiktu savu publisko viedokli, ieskaitot arī Ministru kabinetā sēdē.

No Ruka arodbiedrība sagaida kvalitatīvu sociālo dialogu, izpratni un uzticību.

"Mēs vēlamies, lai Ruka kļūtu par visas policijas līderi ar labu un saskaņotu komandu. Rukam būtu jāveicina VP prestiža celšana, jāpieņem nepopulāri lēmumi," norādīja arodbiedrībā.

Augustāns uzskata, ka patlaban būtu jāveicina VP attīstība personāla un izmeklēšanas jomā. Tāpat būtu jāpārskata reģiona pārvalžu loma VP struktūrā, darba organizācija, kas sevī ietver darba laika uzskaiti.

Tāpat jāveicina VP struktūrvienību optimizācija, jāpārskata jautājums par Kriminālistikas pārvaldes saglabāšanu.

"Jāsaglabā labās VP tradīcijas. Ne mazāk svarīgs jautājums ir finansējums un tā racionāla izlietošana, izsekojamība. Mēs būsim atbalsts, partneris, padomnieks," piebilda Augustāns.

Jau ziņots, ka vakantajam VP priekšnieka amatam nolemts virzīt VP Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieku Armandu Ruku. Viņu minētajam amatam izraudzījies Ģirģens. Ruks nebija starp trim līdz šim publiski vērtētajiem kandidātiem uz VP priekšnieka amatu.

Ruks tikai šovasar kļuva par Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieku. Pirms tam viņš VP dienestā ieņēmis plašākai sabiedrībai neizpaužamu amatu. Patlaban viņš ir arī lektors Valsts policijas koledžā.

Konkursā uz VP priekšnieka amatu bija pieteikušies trīs policijas virsnieki - VP Galvenās administratīvās pārvaldes priekšnieka vietnieks, pulkvedis Normunds Grūbis un policijas dienestā esošie vienīgie ģenerāļi - pašreizējais VP priekšnieka pienākumu izpildītājs Andrejs Grišins un Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Juris Šulte.

Ģirģens aģentūrai LETA iepriekš skaidroja, ka konkursā augstāko punktu skaitu ieguva Grišins, taču, ņemot vērā amatpersonas veselības stāvokli, kā kandidāts atbildīgajam amatam izvēlēts Ruks.

Pagājušā gada nogalē iepriekšējais VP priekšnieks ģenerālis Ints Ķuzis pieņēma lēmumu par amata atstāšanu. Ķuzim 10.februāris bija pēdējā darba diena VP priekšnieka amatā. No 11.februāra līdz konkursa beigām par VP priekšnieka pienākumus izpildītāju tika nozīmēts Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Grišins.