Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Staķis: Rīgas dome cenšas sagatavoties iespējamiem nākamiem Covid-19 ierobežojumiem

© Dmitrijs Suļžics/F64

Rīgas dome cenšas sagatavoties iespējamiem nākamiem Covid-19 ierobežojošiem pasākumiem, izriet no Rīgas mēra Mārtiņa Staķa (APP) sacītā TV3 raidījumā "900 sekundes".

Staķis uzsvēra, ka dome šajā jautājumā strikti strādā kopā ar ekspertiem. Viņa vadītās Civilās aizsardzības komisijas sēdes vienmēr sākoties ar Slimību profilakses un kontroles centra ziņojumu, kur ne tikai ziņo par esošo situāciju, bet mēģina iezīmēt, kādi varētu būt nākamie soļi, lai tiem jau varētu gatavoties.

Vaicāts, kādi tie varētu būt, Staķis teica, ka ir zināms, ka ir apspriesta iespēja ierobežot darba laiku ēdināšanas uzņēmumiem un zinām, ka varētu būt kaut kādi pulcēšanās ierobežojumi un tamlīdzīgi. "Pagaidām saprotam, ka tas netiek ieviests, bet tas nenozīmē, ka mums tam no savas puses nevajadzētu gatavoties," sacīja mērs.

Viņaprāt, atšķirībā no pavasara situācijas esam iemācījušies lokalizēt šos jautājums, piemēram, ja notiek uzliesmojums kādā skolā, netiek slēgtas visas skolas, bet jautājums tiek risināts tur, kur tas ir aktuāli.

Staķis atzina, ka aizvien tiek strādāts pie Rīgas domes sēžu norises attālināti ne tikai ārkārtas, bet arī citās situācijās. Līdz šim ir veiktas izmaiņas domes nolikumā, lai to varētu darīt. Mērs cer, ka ceturtdien Saeima pieņems arī nepieciešamās likuma izmaiņas.

Vienlaikus Staķis atzina, ka šobrīd domei nav tādas platformas sēžu attālinātai norisei, kā, piemēram, Saeimai. Tāpēc dome ir sazinājusies ar izstrādātājiem un lūgusi tiem izteikt piedāvājumu.

LETA jau vēstīja, ka no trešdienas mutes un deguna aizsegu lietošana sabiedriskajā transportā ir obligāta. Kā mutes un deguna aizsegu var lietot medicīniskās, nemedicīniskās jeb higiēniskās maskas, kā arī vizierus un sejas vairogus.

Otrdien pēc valdības ārkārtas sēdes veselības ministre Ilze Viņķele (AP) sacīja, ja Covid-19 izplatība nemazināsies un radīsies nepieciešamība ieviest ierobežojumus, tas tiks darīts tikai pakāpeniski, un izvērtējot šādu risinājumu absolūto nepieciešamību.

Patlaban striktāki pasākumi netiek piemēroti valsts mērogā, skaidroja politiķe, paužot cerību, ka disciplinēta, atbildīga un apzinīga sejas masku lietošana sabiedriskajā transportā varētu palēnināt vai apturēt vīrusa izplatību. Savukārt nākamie soļi, kas būtu vērsti drošības pasākumu virzienā, būtu plašāka sejas masku lietošana arī ārpus sabiedriskā transporta.

"Tieši katra mūsu rokās un izšķiršanās ir, vai attālinām vai izvairāmie no striktākiem ierobežojumiem, vai ar savu ignoranci un bezatbildību tos pietuvinām," uzsvēra ministre.

Jautāts, vai Covid-19 izplatības dēļ valdība neplāno atkārtoti ieviest ārkārtējo situāciju, premjers Krišjānis Kariņš (JV) atbildēja, ka patlaban šāda iespēja netiek vērtēta. "Es jebkurā gadījumā nevēlētos, ka mēs atkal ejam arkārtējā situācijā. Mums, gribot negribot, ir jāiemācās kaut kādā veidā dzīvot pēc iespējas normāli šajos vīrusa apstākļos," sacīja premjers, uzsverot, ka ir svarīgi saglabāt līdzsvaru starp sabiedrības garīgo veselību un ekonomisko aktivitāti. Kariņš uzsvēra, ka patlaban Latvijas veselības aprūpes sistēma Covid-19 radītajiem izaicinājumiem ir daudz labāk sagatavota, nekā tā bija pavasarī.