SM: Martinsons atkāpies interešu konflikta, nevis politisku iemeslu dēļ

Nacionālās lidsabiedrības AS "Air Baltic Corporation" ("airBaltic") padomes loceklis Uldis Martinsons (JL) jau pagājušā nedēļā informēja Satiksmes ministriju (SM), ka apsver iespēju atkāpties no amata lidsabiedrībā, jo nevēlas atteikties no saviem amatiem citās privātās kapitālsabiedrībās, kā to paredz likums par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā.

Kā norāda SM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ilze Eida, šodien bija pēdējā diena, kad Martinsonam bija jāpieņem lēmums - novērst interešu konfliktus vai atkāpties no padomes locekļa amata "airBaltic", bet ministrija nav saņēmusi Martinsona iesniegumu nedz par atkāpšanos no amata, nedz apliecinājumu par interešu konflikta novēršanu.

"Ministrija nekomentēs Martinsona kā partijas "Jaunais laiks" biedra skaidrojumu savam lēmumam. Vien norādām, ka šāds solis vēl vairāk apgrūtina valsts interešu aizstāvību "airBaltic". Saskaņā ar Komerclikumu ārkārtas akcionāru sapulci jaunas padomes apstiprināšanai var sasaukt ne ātrāk kā pēc mēneša. Līdz ar to visi aktuālie jautājumi, kuri risināšanai uzdoti padomei, oktobrī netiks izskatīti," sacīja Eida.

Kā ziņots, "airBaltic" padomes loceklis Uldis Martinsons (JL) atteicies no "airBaltic" padomes locekļa amata, neredzot šībrīža situācijā ne mazāko iespēju valsts interesēs mainīt lēmumu pieņemšanu aviosabiedrībā.

Valsts kā lielākā akcionāra tiesības nacionālajā aviosabiedrībā "airBaltic" netiek pienācīgi pārstāvētas un liedz nodrošināt aviosabiedrības darbības caurskatāmību un pilnīgu valsts interešu aizsardzību, iepazīstoties ar "airBaltic" akcionāru līgumu, piedāvāto konfidencialitātes līgumu, kā arī "airBaltic" valdes priekšsēdētāja Bertolta Flika darba stilu, secina Martinsons.

Valstij esot jāpanāk akcionāru līguma pārskatīšana, lai valsts pārstāvjiem būtu reālas tiesības pārstāvēt valsts intereses, tai skaitā tiesības par valstiski svarīgiem lēmumiem informēt gan valsti kā galveno akciju turētāju, gan sabiedrību. Pretējā gadījumā tā ir valsts līdzekļu izšķērdēšana padomes algošanai par nekā nedarīšanu, norāda Martinsons.

Martinsons "airBaltic" padomes locekļa amatā tika iecelts pirms nepilna mēneša, 6.septembrī.

Darbu padomē turpinās divi SIA "Baltijas aviācijas sistēmas" pārstāvji - Ilmārs Razumovskis un Žans Šarls Korsaks, kā arī Satiksmes ministrijas pārstāvji - Gints Kiršteins un Niks Bulmanis.

Svarīgākais