Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Vāc parakstus par elektroniskās balsošanas ieviešanu vēlēšanās

© F64

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par elektroniskās balsošanas ieviešanu vēlēšanās.

Kā iniciatīvas pārstāve norādīta Viktorija Jarkina. Viņa uzskata, ka elektroniskās balsošanas nepieciešamību "ilustratīvi parādīja" 2020.gada Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas, kurās kopumā nobalsoja 171 591 vēlētājs jeb 40,6% balsstiesīgo rīdzinieku, kas ir zemākā vēlētāju aktivitāte pašvaldību vēlēšanās Rīgā kopš 1997.gada.

Jarkina pauda nostāju, ka viens no iemesliem šādiem rezultātiem ir cilvēku bailes par savu veselību un iespējas inficēties ar Covid-19, ejot balsot klātienē. Viņasprāt, elektronisko vēlēšanu ieviešana ir viens veids, kā varētu ne tikai uzlabot vēlēšanu sistēmu Latvijā, bet arī nodrošināt drošu balsošanu ārkārtas situācijās, kā arī cilvēkiem, kuri atrodas ārzemēs vai nevar nobalsot klātienē citu apsvērumu dēļ.

Elektroniskās balsošanas sistēmas ieviešanai ir nepieciešami grozījumi tiesību aktos, tajā skaitā Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā un Saeimas vēlēšanu likumā, kā arī valsts finansējums sistēmas izveidošanā un uzturēšanā, skaidroja iniciatīvas autore. Tā kā elektroniskā balsošana prasa no vēlētājiem datoru, eID u.c., elektroniskajai balsošanai būtu jāpastāv līdztekus tradicionālajai sistēmai, atstājot vēlētāju izvēlē balsošanas veidu - klātienē vai elektroniski.

Idejas autore pārliecināta, ka elektroniskā balsošana atvieglos dalību Saeimas un pašvaldības vēlēšanās, iespējams, palielinot arī vēlētāju skaitu. Savukārt infekciju vai citu ārkārtējo apstākļu radītu krīžu laikā tā nodrošinās dalību attālināti un tiesības uz drošu, veselīgu vidi.