Palielinās akcīzi smēķējamajai tabakai

Otrdien, 5. oktobrī, Ministru kabineta (MK) sēdē tika apstiprināti Finanšu ministrijas sagatavotie grozījumi likumā par akcīzes nodokli, kas paredz no 2011. gada 1. janvāra palielināt likmi smēķējamai tabakai no pašreizējiem 23 latiem par kilogramu līdz 29 latiem par kilogramu.

Likmi smēķējamai tabakai nepieciešams palielināt, lai Latvijā tiktu sasniegts ES direktīvā noteiktais minimālais likmes līmenis 2011. gadam. Paredzams, ka 2011. gadā papildu ieņēmumi budžetā no likmes palielināšanas varētu būt aptuveni 333 tūkstoši latu.

Līdz ar grozījumiem paredzēts arī atbrīvojums no nodrošinājuma iesniegšanas, saņemot akcīzes nodokļa markas, apstiprinātam noliktavas turētājam, kas pats ražo vīnu vai raudzētos dzērienus, kuru kopējais apjoms nepārsniedz 1000 litrus kalendārajā gadā, no savā īpašumā vai valdījumā esošajos dārzos un dravās iegūtajiem produktiem vai savvaļā augošiem augiem (neizmantojot spirtu vai citu saražotos alkoholiskos dzērienus).

Tādējādi apstiprinātam noliktavas turētajam tiks samazinātas finansiālās izmaksas, kas rodas, iesniedzot nodrošinājumu par saņemtajām akcīzes nodokļa markām, kā arī administratīvais slogs, jo būs iespēja akcīzes nodokli par saņemtajām akcīzes nodokļa markām samaksāt uzreiz, neveicot visas darbības, kas citkārt būtu jāveic attiecībā uz nodrošinājuma iesniegšanu.

Grozījumi arī precizē tabakas izstrādājumu definīcijas; paredz pārejas periodu tabakas izstrādājumu, kam mainīsies statuss pēc jauno definīciju ieviešanas, realizēšanai vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā; nosaka vidējās svērtās mazumtirdzniecības cenas aprēķināšanas kārtību, kā arī tās izmantošanas nosacījumus akcīzes nodokļa aprēķināšanā.

Tāpat līdz ar grozījumiem noteikts, ka akcīzes nodokļa atbrīvojumu dīzeļdegvielai varēs saņemt par tādu lauksaimniecībā izmantojamo zemi, kas ir ne tikai deklarēta, bet arī apstiprināta vienotā platību maksājuma saņemšanai.

Latvijā

Efektīvai valsts austrumu robežas aizsardzībai par pilna laika vienībām būtu jāpārveido vismaz divi pierobežas Zemessardzes bataljoni, sociālajā tīklā "Facebook" norādījis Ziemeļvalstu noturības organizācijas (CIREN) līdzdibinātājs, bijušais Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons.

Svarīgākais