Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Covid-19 krīzē pieaudzis pieprasījums pēc privātmāju un nelielu dzīvokļu īres

Ilustratīvs attēls © Vladislavs Proškins/F64

Covid-19 krīzē pieaudzis pieprasījums pēc privātmāju un nelielu dzīvokļu īres, taču īres cenas pandēmija nav būtiski ietekmējusi, informēja nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" pārstāvji.

Kompānijā atzīmēja, ka, sākoties Covid-19 krīzei, daudzi īrnieki cerēja uz dramatisku cenu kritumu, bet izīrētāji bija nobažījušies, vai viņu dzīvokļiem būs īrnieki, taču, pretēji gaidītajam, īres cenu svārstības bijušas pavisam nelielas.

"Latio" pārstāvji minēja, ka tūristu trūkuma dēļ pirmajās nedēļās pēc ierobežojumu ieviešanas īres tirgū ieplūda liels to dzīvokļu skaits, kas atrodas Vecrīgā un Vecrīgai pieguļošā teritorijā. Tas radīja īslaicīgu cenu kritumu un iemeslu cerēt uz īres cenu samazinājumu arī citos segmentos, tomēr gaidas nepiepildījās, un pēc divām-trīs nedēļām situācija noregulējās.

Ilgtermiņā izīrētajiem dzīvokļiem un dzīvojamajām platībām, kas atrodas tālāk no Rīgas centra, cenu svārstības bija minimālas, savukārt ekskluzīvo dzīvokļu īres cenas netika skartas vispār, informēja "Latio".

Vienlaikus kompānijā piebilda, ka gan studenti, gan arī strādājošie no ārvalstīm turpina braukt uz Latviju, un ir gatavi pavadīt pašizolācijā noteiktās 10 dienas, tādējādi patlaban ir ļoti pieprasīti mazi vienas līdz divu istabu, studiju tipa dzīvokļi. Studenti tajos dzīvo pa vienam, diviem. Ja pirms sešiem-septiņiem gadiem studenti ļoti bieži īrēja lielos dzīvokļus kopā, tad patlaban, pēc "Latio" pārstāvju minētā, tas novērojams aizvien retāk.

Tāpat krīzes laikā novērots pieprasījuma pieaugums pēc privātmāju īres. Daudzas ilgstoši neizīrētas mājas ieguva jaunus īrniekus, īpaši izteikti tas bija vērojams Mārupē un Piņķos

Pēc kompānijas pārstāvju vēstītā, patlaban aug interese par īres dzīvokļiem ar izpirkuma tiesībām, tāpat ļoti pieprasīti ir kvalitatīvi dzīvokļi īres namos - tiem īrnieks tiek atrasts ļoti ātri, tāpēc šādi dzīvokļi bieži vien tirgū nemaz nenonāk.

Vērojama arī tendence, ka jauno projektu attīstītāji ne tikai pārdod jaunos dzīvokļus, bet arī piedāvā tos izīrēt, informēja "Latio" pārstāvji.