Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas pēdējo 2 nedēļu saslimstības ar Covid-19 kumulatīvais rādītājs pārsniedzis 16 

© Ģirts Ozoliņš/F64

Pēc Covid-19 gadījumu skaita pieauguma Latvijā pēdējo divu nedēļu saslimstības ar Covid-19 kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju ir pārsniedzis 16 gadījumu robežu, liecina Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) jaunākie dati.

Ceļotājiem, iebraucot Latvijā, vispārējā gadījumā ir jāievēro 10 dienu pašizolācija, ja valsts, no kuras ieceļots, saslimstības ar Covid-19 pēdējo divu nedēļu kumulatīvais rādītājs pārsniedz 16 gadījumu uz 100 000 iedzīvotāju robežu. Turpinoties saslimstības ar Covid-19 pieaugumam, pašizolācija patlaban ir jāievēro no visām Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) sarakstā esošajām Eiropas valstīm, izņemot Vatikānu, liecina SPKC apkopotie dati.

Vadoties pēc ECDC aktuālajiem datiem, saslimstība ar Covid-19 uz 100 000 iedzīvotāju pēdējo divu nedēļu griezumā Latvijā ir sasniegusi 17,6 gadījumus. Šāds pieaugums saslimstībā novērots pēc trešdien ziņotā vienā diennaktī atklāto gadījumu skaita rekorda, kad tika atklāti 95 inficētie, kā rezultātā saslimstības rādītājs palielinājies par 4,73 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju.

Tikmēr pārējās Baltijas valstīs šis rādītājs jau iepriekš pārsniedza 16 gadījumu robežu, un patlaban Lietuvā ir reģistrēti 44,77 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, savukārt Igaunijā - 46,42. Kā liecina ECDC dati, arī Baltijas kaimiņvalstīs līdzīgi kā citviet Eiropā saslimstība ar Covid-19 turpina pieaugt.

Jau ziņots, ka pēc trešdienas valdības sēdes veselības ministre Ilze Viņķele (AP) norādīta, ka Latvija varētu celt minēto slieksni, no kura tiek piemērota pašizolācijas prasība pēc atgriešanās no Covid-19 skartajām valstīm.

Viņķele preses konferencē informēja, ka SPKC ir tiesības šo slieksni koriģēt un, ticamākais, tas notiks piektdien. Vienlaikus norādot, ka tādējādi varētu īstenot iepriekš apspriestu scenāriju, ka Latvija paaugstinātu slieksni par pašizolācijas prasību pēc atgriešanās no Covid-19 vairāk skartajām valstīm.

SPKC pārstāvis, epidemiologs Jurijs Perevoščikovs piebilda, ka palielinot pašizolācijas prasības slieksni līdz 25 gadījumiem uz 100 000, pašizolācija nebūtu jāievēro pēc atgriešanās no trim valstīm - Lihtenšteinas, Kipras un Somijas. "Tātad tas pēc būtības daudz ko nemaina," atzina speciālists.