Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Aptauja: vien 39 % vecāku ar bērniem ir pārrunājuši elektrodrošības principus

© pexels.com

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju apzinās, kādā veidā bērni visbiežāk gūst elektrotraumas, tomēr ne visi vecāki ar saviem bērniem pārrunā elektrodrošības noteikumus, lai traumu gūšanas riskus novērstu. Kā liecina AS “Sadales tīkls” sadarbībā ar pētījumu centru SKDS īstenotā pētījuma “Latvijas iedzīvotāju izpratne par elektrodrošību” rezultāti, lai arī 72 % Latvijas iedzīvotāju ir informēti, ka mazi bērni visbiežāk elektrotraumas gūst, iebāžot dažādus priekšmetus kontaktligzdās, vien 39 % vecāku, kuriem ir vismaz piecus gadus veci bērni, ar savām atvasēm ir pārrunājuši elektrodrošības principus.

Sievietes kopumā biežāk nekā vīrieši ir informētas par cēloņiem, kuru rezultātā bērni gūst elektrotraumas. Tomēr gan vīrieši, gan sievietes vienlīdz bieži mēdz ar atvasēm pārrunāt elektrodrošības noteikumus.

Raugoties sadalījumā pēc respondentu vecuma, visatbildīgāk pienākumam ar bērniem izrunāt elektrodrošības noteikumus pieiet vecāki vecumā no 35 - 44 gadiem.

Elektrotraumu statistika rāda, ka Latvijā vidēji katru trešo elektrotraumu gūst bērns. Šogad iedzīvotāju elektroietaisēs reģistrētas kopumā 58 elektrotraumas, un 17 gadījumos cietušie bijuši bērni. Mazu bērnu traumu cēloņi visbiežāk saistīti ar viņu piekļūšanu nenobloķētām vai bojātām rozetēm. Nereti bērni traumas gūst arī, piekļūstot neizolētiem vadiem vai pie sprieguma pieslēgtām elektroierīcēm. Savukārt jaunieši elektrotraumas nereti gūst tādēļ, ka pārgalvīgi vai neapdomīgi rīkojas elektrības infrastruktūras tuvumā.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule apliecina, ka NMPD mediķi katru nedēļu dodas sniegt palīdzību kādam, kurš guvis elektrotraumu. Tostarp šovasar mediķi steidzās pie pusaudža, kuru diemžēl glābt vairs nebija iespējams, jo gūtā elektrotrauma nebija savienojama ar dzīvību. Zēns to guva pēc tam, kad pārgalvīgi bija iekļuvis nožogotā privātā teritorijā, kur atrodas elektrotīkli. “Vecāki, atcerieties, ka jūsu rokās ir bērna dzīvība un šādas traģēdijas mēs varam novērst. Stāstiet saviem bērniem, ka rotaļas elektrolīniju tuvumā var nogalināt, un neesiet slikts piemērs saviem bērniem, strādājot mājās vai dārzā ar bojātām elektroierīcēm vai pagarinātāja vadiem,” teic NMPD direktore.


Par pētījumu: AS “Sadales tīkls” pētījums “Latvijas iedzīvotāju izpratne par elektrodrošību” veikts sadarbībā ar pētījumu centru SKDS, šī gada vasarā aptaujājot 1005 dažāda vecuma un dzimuma iedzīvotājus visā Latvijā.