Pētījums: 91% Latvijas iedzīvotāju atbalsta attālinātu saziņu ar ārstu

© Aigars Eglīte/F64

Pētījums par veselības aprūpi Latvijā* atklāj, ka 91% Latvijas iedzīvotāju labprāt izmantotu tiešsaistes ārsta konsultāciju, kad klātienes apmeklējums nav nepieciešams. Ļoti aktuāla ir mediķu pieejamība ārpus klasiskā darba laika – 92% atzīst, ka labprāt saņemtu konsultāciju arī brīvdienās.

Īpaši aktuāla attālinātās medicīnas iespēja ir Covid-19 pandēmijas kontekstā. Secināts, ka Covid-19 dēļ vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju (57%) pandēmijas laikā nav apmeklējuši ārstu vai ir atlikuši ārsta apmeklējumu. Viens no iemesliem ir tāds, ka 83% uztver ģimenes ārsta praksi kā paaugstināta riska objektu, kur pastāv iespēja inficēties. Attālināta saziņa var pasargāt gan pacientus, gan medicīnas personālu. Būtiski ir parūpēties arī par virtuālās saziņas drošību, jo personisko datu drošība rūp 89% Latvijas iedzīvotāju - Viveo Health aplikācijas izstrādātāji ir parūpējušies par augstākajiem drošības standartiem.

Lai arī lielākā daļa iedzīvotāju saslimšanas gadījumā vēršas pie medicīnas speciālista vai dodas uz aptieku pie farmaceita, tomēr katrs trešais (33%) veselības risinājumus meklē internetā. Pašārstēšanās problēmai jeb patvaļīgai diagnozes noteikšanai un bezrecepšu medikamentu lietošanai piekrīt 75% aptaujāto. 93% piekrīt, ka ārsta konsultācija un atbilstoša ārstēšanās vai medikamentu izvēle paātrina atveseļošanos, tāpat 77% saskata, ka attālināta konsultācija ievērojami samazinātu ģimenes ārsta apmeklēšanai veltīto laiku.

* Pētījums par veselības aprūpi Latvijā tika veikts septembrī, aptaujājot 1002 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18-74 gadiem

Svarīgākais