Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā ārstējušies vairāk nekā 10 no Baltkrievijas varasiestāžu represijām cietuši cilvēki

Attēlam ir ilustratīva nozīme © TASS/Scanpix/Leta

Ārstniecības pakalpojumus Latvijā saņēmuši vairāk nekā desmit no Baltkrievijas varasiestāžu represijām cietuši cilvēki, pavēstīja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Jānis Beķeris.

Viņš norādīja, ka ārstniecības pakalpojumu saņēmēju vidū ir gan žurnālisti, gan civiliedzīvotāji, kuri cietuši no baltkrievu varasiestāžu represijām.

Septembra sākumā, pēc ĀM iniciatīvas valdība lēma piešķirt Veselības ministrijai (VM) līdz 50 000 eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem to personu ārstniecībai, kuras cietušas no cilvēktiesību pārkāpumiem Baltkrievijā pēc 9.augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām.

Kā iepriekš norādīja ĀM, plānots, ka VM - Nacionālajam veselības dienestam un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam - piešķirs papildu finanšu līdzekļus līdz 50 000 eiro, lai nodrošinātu personu ārstniecību, tai skaitā, ārstniecisko rehabilitāciju Latvijā, kā arī segtu šo personu transporta izdevumus valstī.

Runājot par to, vai šim mērķim ir nepieciešami papildu finanšu līdzekļi, ĀM pārstāvis norādīja, ka ārstniecību nepieciešams saņemt vēl daudziem citiem, tāpēc ministrija patlaban apzina visas iespējas piesaistīt papildu finansējumu, neprasot tos piešķirt no valsts budžeta līdzekļiem.

LETA jau rakstīja, ka Baltkrievijā kopš prezidenta vēlēšanām 9.augustā notiek plaši protesti pret autoritāro Aleksandra Lukašenko režīmu. Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Lukašenko vēlēšanās ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Tihanovska - tikai 10,1% balsu.

Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti. Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība un citas Rietumvalstis.

Kā vēstīts, 23.septembrī Minskas Neatkarības pilī notikusi Lukašenko inaugurācijas ceremonija, kas līdz pēdējam brīdim tikusi turēta noslēpumā. Slepeni organizētā inaugurācija izsaukusi sašutuma vilni gan Baltkrievijā, gan arī ārpus tās robežām.