Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Dumpis: Pārtikas uzņēmumos ir viens no augstākajiem Covid-19 izplatīšanās riskiem

© Lauris Aizupietis/F64

Pārtikas uzņēmumos ir viens no augstākajiem Covid-19 izplatīšanās riskiem, turklāt lieli uzliesmojumi šādos uzņēmumos bijuši daudzās valstīts, tostarp arī Igaunijā, skaidroja Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

Tas esot izskaidrojams ar auksto gaisu, kas veicina vīrusa izplatīšanos. Līdz ar to, vadoties no eksperta paustā, šajos uzņēmumos liela uzmanība būtu jāpievērš distancēšanās ievērošanai, individuālo aizsardzības līdzekļu pielietošanai, roku dezinfekcijai un savlaicīgai slimības simptomu atpazīšanai un analīžu veikšanai.

Infektologs gan piebilda, ka visos uzņēmumos, kur cilvēki ilgstoši strādā slikti vedināmās telpās, pastāv paaugstināts risks infekcijas izplatībai.

"Jāsaprot arī, ka uzņēmumi epidēmijas apstākļos var tikt apstādināti, jo daudziem jāatrodas karantīnā," skaidroja Dumpis, piebilstot, ka uzņēmumu darbiniekiem, iespējams, ir bērni, kuri mācās skolās, kā rezultātā karantīna vai pašizolācija var radīt problēmu ķēdi, kas var sākt ietekmēt arī ekonomikas attīstību.

Jau ziņots, ka nesen Covid-19 uzliesmojums atklāts pārtikas uzņēmuma "Forevers" ražotnē Rīgā, kur inficēšanās ar Covid-19 tika atklāta 19 darbiniekiem.

Kā aģentūru LETA informēja uzņēmuma sabiedrisko attiecību konsultante Inga Galkina, kopš ceturtdienas uzņēmums organizē atsevišķu transportu saviem darbiniekiem, jo, pēc uzņēmuma paustā, SIA "Rīgas satiksme" nenodrošina pietiekamu reisu skaitu 50.autobusa maršrutā, kuru izmanto uzņēmuma darbinieki, noslogotākajos dienas laikos.

Šobrīd epidemioloģiskā izmeklēšana vēl turpinās, turklāt uzņēmums pastiprinājis arī citus jau līdz šim ieviestos veselības un drošības pasākumus saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra un Veselības ministrijas vadlīnijām. Citu starpā uzņēmumā veic dezinfekciju un ozonēšanu saskaņā ar noteiktu grafiku.

Darbiniekiem pie tam ir pieejami gan cimdi un sejas aizsargmaskas, gan arī dezinfekcijas līdzekļi. Visiem darbiniekiem tiek mērīta ķermeņa temperatūra, savukārt pie ražotnes ēkas, pastiprinot kontroli, ceturtdien ir izvietota vēl papildu autonoma ierīce ķermeņa temperatūras mērīšanai.