Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Pujāts savu aizturēšanu skaidro ar viņa vēršanos pret Iekšējās drošības biroju

© Oksana Džadana/F64

Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts pieļauj, ka Iekšējās drošības birojs (IDB) viņu aizturēja un uz laiku atstādināja no amata, jo viņš pret IDB vērsies pie ģenerālprokurora.

Pujāts intervijā TV3 uzsvēra, ka ilgus gadus valsts dienestā esot cīnījies ar likumpārkāpumiem, tāpēc jūtot pienākumu rīkoties ikreiz, kad konstatējot pretlikumīgu rīcību.

Viņš esot konstatējis, ka nelikumīgas darbības veic IDB, piemēram, nepamatoti vēršoties pret robežsargiem, tāpēc sūdzējies ģenerālprokuroram Jurim Stukānam. Pujātam esot bijusi plānota arī klātienes tikšanās ar Stukānu, taču tā nav notikusi, jo viņu aizturēja un atstādināja no pienākumu pildīšanas.

IDB lietvedībā atrodas vairāki kriminālprocesi saistībā ar valsts austrumu robežas izbūvi un aprīkošanu - šajos apjomīgajos un sarežģītajos kriminālprocesos turpinās pierādījumu iegūšana un nostiprināšana likumā noteiktajā kārtībā. Tieši par šo izmeklēšanu konfliktē IDB un robežsardzes vadība - IDB ir pārmetis robežsardzei, ka tā apzināti pretdarbojas izmeklēšanai, savukārt robežsardzes vadībā pārmet IDB, viņuprāt, nepamatotu vēršanos pret robežsargiem.

Pujāts ir pārliecināts, ka viņu gan nelikumīgi aizturēja, gan nelikumīgi atstādināja no darba pienākumiem. Par minēto viņš iesniedzis vairākas sūdzības, pēc kuru izskatīšanas viņam ļauts atsākt pienākumus. Viņa skatījumā, šajā gadījumā no IDB puses kriminālprocess ticis izmantots pretēji tā mērķiem, faktiski kavējot robežsardzes funkciju pildīšanu.

Pujātam šķiet nepareizi, ka jebkurš izmeklētājs var atstādināt no pienākumiem Ministru kabineta apstiprinātas amatpersonas. Viņš domā, ka būtu nepieciešamas likumu izmaiņas, lai, piemēram, pret Valsts policijas vai robežsardzes vadību var vērsties tikai ar augstākas izmeklēšanas iestādes dotu sankciju.

IDB aģentūrai LETA plašāk nav komentējis prokuratūras lēmumu, ar kuru Pujātam atcelts aizdomās turētā statuss. IDB vien atgādina, ka Pujātam tagad ir noteikts personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss.

"Dotajā brīdī izmeklēšanas interesēs sīkāka informācija netiek sniegta, tiek turpināta pirmstiesas izmeklēšana, lai pēc iespējas īsākā laika posmā varētu lemt jautājumu par kriminālprocesa nosūtīšanu prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai," aģentūrai LETA norādīja birojā.

Kā ziņots, IDB 4.septembrī aizturēja Pujātu. Viņš tika atbrīvots tajā pašā dienā un viņam tika piemērots drošības līdzeklis - aizliegums ieņemt robežsardzes priekšnieka amatu.

Pujātam tika piemērots aizdomās turētā statuss saistībā ar valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas. IDB paziņoja, ka aizturēšana notikusi ar valsts austrumu robežas izbūvi saistītā kriminālprocesā. Amatpersona turēta aizdomās par valsts amatpersonas bezdarbību, atbilstoši nereaģējot uz pretlikumīgu rīcību Latvijas austrumu robežas izbūves procesā. Šīs amatpersonas bezdarbības rezultātā valstij iespējami ir nodarīti zaudējumi īpaši lielā - vairāku miljonu eiro - apmērā, norādīja IDB.

Vēlāk Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors kā neatbilstošu Kriminālprocesa likuma 398.1.panta prasībām atcēla IDB lēmums par Pujāta atzīšanu par aizdomās turēto. Pujāts zaudēja aizdomās turētās personas statusu, taču saglabāja statusu - persona, pret kuru sākts kriminālprocess.

Tāpat tika atcelti Pujātam piemērotie drošības līdzekļi, kas pēc 13 dienu prombūtnes viņam ļāva atsākt pildīt Valsts robežsardzes priekšnieka pienākumus.

Pujāta advokāte Alla Juraša aģentūrai LETA iepriekš teica, ka inkriminētais nodarījums saistīts ar aizsargjoslu būvniecību uz Latvijas un Krievijas robežas. Aizstāvība secinājusi, ka aizturēšana varētu būt notikusi lietā, kurā jau figurē Pujāta priekštecis Normunds Garbars.

Pats Pujāts par aizturēšanu un inkriminēto nodarījumu pauda sašutumu, norādot, ka visu mūžu darbojies valsts labā. Viņš uzskata, ka notikušais ir veikts apzināti, lai viņu diskreditētu, norādīja advokāte.

Tāpat ziņots, ka pērn IDB aizturēja bijušo Valsts robežsardzes priekšnieku Garbaru. Viņš tika aizturēts saistībā ar lietu, kurā tiek vērtēti iespējamie noziegumi būvniecības procesos par Latvijas un Krievijas robežas joslas infrastruktūras izbūvi un Latvijas un Baltkrievijas robežu ierīkošanu.

IDB lietvedībā atrodas vairāki kriminālprocesi saistībā ar valsts austrumu robežas izbūvi un aprīkošanu - šajos apjomīgajos un sarežģītajos kriminālprocesos vēl turpinās pierādījumu iegūšana un nostiprināšana likumā noteiktajā kārtībā.

Skaļākā no IDB lietvedībā minētajām lietām saistīta ar Garbaru un pašreizējo robežsardzes priekšnieka vietnieku Juri Martukānu. Garbaram IDB inkriminē krāpšanu un dienesta pilnvaru pārsniegšanu, bet Martukānam tiek inkriminēts dienesta viltojums. Martukānam piemērots personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss un drošības līdzekļi nav piemēroti.

Apjomīgajā kriminālprocesā IDB birojs izmeklē iespējamus noziedzīgu nodarījumus būvniecības procesos valsts Austrumu robežjoslas izbūvē un ierīkošanā, kas veikti VRS iepirkumā par Latvijas un Krievijas robežas joslas infrastruktūras izbūvi un Latvijas un Baltkrievijas robežu ierīkošanu.

Kopējā iepirkuma summa valsts Austrumu robežas ierīkošanai pārsniedz 40 miljonu eiro. Pagājušā gada septembrī IDB aizturēja četras personas, kurām kriminālprocesā piemērots aizdomās turētās personas statuss. Starp aizturētajiem bija Garbars un SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" valdes priekšsēdētājs un līdzīpašnieks Māris Peilāns.