Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Levits noraidījis 17 notiesāto apžēlošanas lūgumus

© F64 Photo Agency

Valsts prezidents Egils Levits noraidījis 17 notiesāto personu apžēlošanas lūgumus, informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Levits šodien izskatīja 17 notiesāto personu apžēlošanas lūgumus, bet neviens no tiem netika atbalstīts.

Prezidents līdz šim ir apžēlojis četras notiesātas personas un izskatījis 120 notiesāto personu apžēlošanas lūgumus.

Apžēlošanas lūgumu var iesniegt pēc tiesas sprieduma stāšanās spēkā, izņemot gadījumus, kad persona par smagu vai sevišķi smagu noziegumu notiesāta ar brīvības atņemšanas sodu.

Gadījumos, kad persona notiesāta par smaga nozieguma izdarīšanu, apžēlošanas lūgumu var iesniegt, ja faktiski izciesta ne mazāk kā puse no piespriestā brīvības atņemšanas soda.

Savukārt, kad persona notiesāta par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu, apžēlošanas lūgumu var iesniegt, ja faktiski ir izciestas ne mazāk kā divas trešdaļas no piespriestā brīvības atņemšanas soda. Turpretim, ja piespriests mūža ieslodzījums, personai pirms lūguma iesniegšanas jāizcieš ne mazāk kā 20 gadi no brīvības atņemšanas soda.

Iepriekšējais Valsts prezidents Raimonds Vējonis sava termiņa laikā izskatīja 697 apžēlošanas lūgumus, bet atbalstīja - 22.

Visvairāk apžēlošanas lūgumus izskatīja Guntis Ulmanis, kurš savas prezidentūras laikā izskatīja 3391 apžēlošanas lūgumus, no kuriem atbalstīja 219.