Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Popes pagastā veidos vēja parku ar Latvijā vēl nebijušu pieeju

© Publicitātes foto

Uzņēmums "4 Wind" Popes pagasta "Sārcē" plāno veidot vēja parku ar četrām vēja turbīnām un dibināt Atbildīgas vēja enerģijas fondu, kuram novirzīs daļu vēja parka peļņas, informēja "4 Wind" valdes loceklis Kristaps Stepanovs.

Atbildīgas vēja enerģijas fondam tiks novirzīta noteikta daļa vēja parka peļņas un tā tiks izmantota vietējo iedzīvotāju dzīves kvalitātes uzlabošanai.

"Sārces" vēja parkā iecerēts izbūvēt četras vēja turbīnas katru ar 5,6 megavatu (MW) jaudu.

Stepanovs atzīmēja, ka vēja parks atbildīs Kurzemes plānošanas reģiona telpiskajam plānojumam, un attālums no vēja turbīnas līdz tuvākajai mājai pieļaujamo attālumu pārsniegs piecas reizes.

Vienlaikus viņš atzina, ka nozares vadošie eksperti vēl izvērtēs parka iespējamo ietekmi uz vidi un sniegs atzinumus tuvākajā laikā.

Stepanovs norādīja, ka vēja enerģija ir droša gan videi, gan cilvēkiem un dod daudz ekonomisku ieguvumu. Taču vēja parku attīstības izaicinājums ir radīt labumu tieši vietējiem iedzīvotājiem, kuri vēja enerģijas pozitīvo ietekmi uz elektroenerģijas tirgu, investīcijām vai klimata ilgtspēju citādi var izjust vienīgi pastarpināti. "Tādēļ jauno vēja parku mēs attīstīsim kopā ar īpašu fondu, kurā tiks novirzīta noteikta daļa parka ieņēmumu tālākai izmantošanai tieši vietējo iedzīvotāju labklājības veicināšanai," norādīja "4 Wind" valdes loceklis.

Viņš uzsvēra, ka nepieciešamība iesaistīt vietējo kopienu vēja parku attīstībā ir atzīta arī daudzviet ārzemēs, tostarp Skandināvijā. "Mūsu mērķis ir veicināt sociāli atbildīgas politikas vēja parku attīstību Latvijā un ceram, ka mūsu modelis kļūs par nozares standartu arī citiem projektiem Latvijā," pauda Stepanovs.

"4 Wind" plāno veidot īpašu Atbildīgas vēja enerģijas fondu, uzrunājot un fonda padomē iesaistot vietējos viedokļu līderus, kas palīdzētu noteikt fonda līdzekļu izmantošanas kritērijus un kārtību. Pagaidām nav noteikts, kāda vēja parka peļņas daļa tiktu novirzīta fonda rīcībā, jo pats parks vēl atrodas attīstības stadijā.

Kompānija "4 Wind" reģistrēta 2018.gadā, un tās pamatkapitāls ir 252 800 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. "4 Wind" pieder Čehijā reģistrētam uzņēmumam "Latvia Wind", bet patiesais labuma guvējs ir Čehijas pilsonis Tomaš Krseks.