Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Šodien iestājas astronomiskais rudens; piekrastē joprojām valda vasarīga vidējā temperatūra

© Dāvis Ūlands/F64

Otrdien, kad Zemes ziemeļu puslodē noslēgsies astronomiskā vasara un iestāsies rudens, Latvijā būs sauss un saulains laiks, prognozē sinoptiķi.

Meteoroloģiskais rudens iestājas, kad piecas diennaktis pēc kārtas vidējā gaisa temperatūra ir zemāka par +15 grādiem. Aptuveni pusē valsts šis kritērijs tika izpildīts 25.-29.augustā, bet daudzviet citviet - tai skaitā Daugavpilī un Rīgā - pirmās piecas secīgās diennaktis ar vidējo gaisa temperatūru zem +15 grādiem bija 17.-21.septembris.

Liepājā, Pāvilostā, Ventspilī un Zvejniekciemā vēl turpinās meteoroloģiskā vasara, liecina dati no Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu stacijām.

Vēl tikai Liepājas, Pāvilostas, Ventspils un Skultes jeb Zvejniekciema novērojumu stacijā nav reģistrēta meteoroloģiskā rudens sākšanās. Vasara šeit turpināsies arī šonedēļ, jo līdz svētdienai visā Latvijā saglabāsies silts laiks, prognozē sinoptiķi.

Šodien vietām Kurzemē un Vidzemē sauli brīžiem var aizklāt mākoņi.

Maksimālā gaisa temperatūra gaidāma no +17 grādiem Ainažos un Ventspilī līdz +23 grādiem Bauskā.

Jau ziņots, ka rudens ekvinokcija būs plkst.16.30. Tomēr šīs dienas garums Latvijā vēl par 12 minūtēm pārsniedz nakts garumu, un dienas un nakts ilgums vistuvākais būs 24. un 25.septembrī.

Dienas garums septembra otrajā pusē sarūk visstraujāk - katru nākamo dienu saule spīd par četrām minūtēm un 46 sekundēm mazāk.

Astronomiskais rudens turpināsies līdz 21.decembrim, kad būs ziemas saulgrieži.