Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Jaunzeme: Aplokšņu algu saņēmēji slimības pabalstā zaudē vidēji 400 eiro 

© f64

Aplokšņu algu saņēmēji slimības pabalstā saņem vidēji par 400 eiro mazāk nekā tie, kuri nomaksā visus nodokļus, pirmdien intervijā Latvijas Radio sacīja Valsts ieņēmuma dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

"Tie kuriem ir aplokšņu algas, vidēji slimības pabalstā saņem par 400 eiro mazāk nekā tie, kuriem nav aplokšņu algas. Tas nozīmē, ka cilvēks sevi apzog, vienojoties ar devēju par aplokšņu algu," teica Jaunzeme, uzsverot, ka Latvijā ir pietiekami liels skaits darba devēju, kuriem pat prātā nenāk maksāt aplokšņu algas.

Viņa arī atzīmēja, ka sociālās apdrošināšanas iemaksas katrs iedzīvotājs maksā sev, nevis kādam citam.

Tāpat Jaunzeme norādīja, lai arī uzņēmēji zin, ka VID var uzņēmumā veikt pārbaudes, tiek turpināts spītīgi nemaksāt nodokļus, pēc tam gaužoties par VID ļoti drastiskajiem sodiem. "Ir pēdējais laiks pieņemt, ka mūsu piegājiens nemainīsies. Mēs nāksim un beigas reizēm nebūs tās pašas labākās. Vajadzētu noticēt, ka pārbaudes nav izņēmuma gadījums - pie mana kaimiņa atnāca un pie manis jau neatnāks," teica VID vadītāja.

Vienlaikus Jaunzeme piebilda, ka arī darbinieki joprojām uzskata, ka labāk ir ieekonomē pāris simtus eiro šobrīd, nekā nomaksāt visus nodokļus, atrunājoties, ka līdz pensijai nenodzīvos.

"Krīzes laiks parādīja, ka tas ir ģenerālmēģinājums pirms pensijas. To nekas nespēs izkompensēt," pauda Jaunzeme, piebilstot, ka gados jaunie vēl var mainīt situāciju, bet cilvēki, kuriem ir ap 50 gadiem situācija ir sarežģītāka.