Vētra Latvijā: novērsti apmēram 250 vēja radīti elektrotīkla bojājumi

© Sadales tīkls

Elektroenerģijas sadales sistēmas operators AS "Sadales tīkls" ceturtdien, 17.septembrī, reģistrējis un novērsis apmēram 250 lielā vēja ietekmē radušos vidējā sprieguma un zemsprieguma elektrotīkla bojājumus, pastāstīja uzņēmuma pārstāve Alīna Kozlovska.

Viņa norādīja, ka spēcīgais vējš, kas 17.septembrī Kurzemē un Vidzemē brāzmās sasniedza spēku 23 metri sekundē (m/s), bet piekrastes rajonos arī 28 m/s, lielus postījumus elektrotīklā nav radījis. Visas dienas garumā vēja ietekmē elektroapgādes traucējumi tika reģistrēti un iespējami operatīvi novērsti Rīgā, Pierīgas novados, kā arī Lubānas, Kuldīgas, Jelgavas un Bauskas novadā.

Elektroapgādes traucējumus pārsvarā izraisīja gaisvadu elektrolīnijās iegāzti koki un to zari, kā rezultātā tika sarauti gaisvadu elektrolīniju vadi, kā arī bojāti balsti.

"Sadales tīkla" izpilddirektors Sandis Jansons norādīja, ka visas dienas garumā uzņēmums sekoja līdzi situācijai elektroapgādē, nekavējoties sākot reģistrēto bojājumu lokalizēšanu, lai pēc iespējas ātrāk klientiem atjaunotu elektroapgādi.

Lielākais elektroapgādes pārtraukumu skaits vienlaikus tika reģistrēts ap pusdienlaiku Pierīgā, kad bez elektrības palika daži tūkstoši iedzīvotāju. "Pateicoties iepriekšējai sagatavotībai, traucējumi tika operatīvi novērsti. Šodien turpinām saņemt no klientiem ziņas par vētras radītājiem bojājumiem un darbs pie to novēršanas turpinās," pauda Jansons.

Arī piektdien brigādes strādā pie atsevišķu bojājumu novēršanas, tāpēc "Sadales tīkls" atgādina, ka nedrīkst tuvoties elektrolīnijām, ja tajās ir iekārušies koki vai zari, vai zemē redzams norauts elektrolīniju vads - tas var apdraudēt dzīvību. Redzot šādu bīstamu situāciju, nekavējoties jāinformē "Sadales tīkls", zvanot uz diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8404, vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, zvanot - 112.

Jau ziņots, ka stiprākās vēja brāzmas ceturtdien, 17.septembrī, reģistrētas Rīgā - 23 m/s pilsētas centrā, 24 m/s Daugavgrīvā un 26 m/s Kundziņsalā. Arī Ventspils ostā ziemeļrietumu vējš brāzmās pastiprinājās līdz 25 m/s. Valsts lielākajā daļā vēja brāzmu spēks bija mazāks par 20 m/s.

Atbilstoši Boforta skalai vētra ir vējš, kura vidējais ātrums - nevis ātrums brāzmās - uz sauszemes vai jūrā pārsniedz 20 m/s.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais