Partijas vēlēšanu naktī dejo, dzied un kurina ugunskurus

Dažas partijas vēlēšanu nakti aizvadīja skumjās pārdomās, bet tie politiķi, kuriem jau ap desmitiem vakarā pavisam droši tika solīta uzvara, gan baudīja jautras dejas un izsmalcinātas uzkodas, gan kūra ugunskurus un laida gaisā uguns laternas.

Tradicionāli partijas Saeimas vēlēšanu nakti sagaida savos birojos vai restorānos. Arī šogad, neraugoties uz dzelžaino taupības režīmu valstī, politiķi nebija skopojušies, jo uz svētku galdiem netrūka ne dārgu jūras velšu, ne cepešu un eksotisku augļu.

Viena no svinīgākajām gaisotnēm sestdienas vakarā valdīja apvienības Vienotība rīkotajā pasākumā viesnīcas Elizabete restorānā. Daudzi apvienības atbalstītāji bija tērpušies smokingos, daudzi – izvēlējušies vienotus aksesuārus apvienībai raksturīgajā zaļajā tonī. Vienotības līderis Ģirts Valdis Kristovskis uz pasākumu ieradās zaļā kaklasaitē, bet Sandra Kalniete un Lita Beiris – zaļās blūzēs. Jau ap vienpadsmitiem, kad tapa skaidrs, ka uzvaras laurus plūks Vienotība, nevis Saskaņas centrs, apvienības kopkoris līksmi izpildīja partijas himnu, bet dažas stundas vēlāk, pat nesagaidījis vēlēšanu noslēguma rezultātus, premjers Valdis Dombrovskis grieza "uzvarētāju" torti. Savu kulmināciju pasākums sasniedza ap diviem naktī, kad gaisā tika laistas uguns laternas.

Tikmēr Zaļo un zemnieku savienības birojā valdīja īsta zaļumballes noskaņa. Baudot Žorža Siksnas uzstāšanos, savienības biedri pulcējās pie pagalmā iekurta ugunskura, cepa pankūkas un turpat biroja dārzā šmorēja arī gaļu, pacilātā noskaņojumā atzīmējot lieliskus rezultātus vēlēšanās. Pamats priecāties bija arī tēvzemiešiem. Viņi pulcējās vienā no smalkākajiem Vecrīgas restorāniem Carpe diem, kur uzstājās gan Viktors Lapčenoks un Viktors Zemgals, gan aktieris Intars Rešetins un citi mākslinieki.

Tikmēr nedaudz citām izklaidēm priekšroku deva Saskaņas centra biedri, no kuriem vairākums pārsvarā uzturējās Balzama bāra letes tuvumā. Lai arī neguvuši cerēto uzvaru, SC atbalstītāji visas nakts garumā ļāvās labu dzērienu baudīšanai un tam sekojošai skaļai uzdzīvei, ar gavilēm sagaidot televīziju tiešraidēs publiskotos datus par Latgales vēlētāju uzticību uz krievu elektorātu orientētiem spēkiem.

Daudz dziļdomīgāks noskaņojums valdīja restorānā Piramīda, kur vēlēšanu nakti pavadīja apvienība Par labu Latviju. To, ka astoņas vietas 10. Saeimā tiek uzskatīts par ļoti vāju rezultātu, apliecināja pustukšā restorāna zāle, klusās sarunas, smaidu trūkums un viesu sliktā apetīte. Vēl drūmāka gaisotne valdīja vienīgi Tautas partijas birojā, kur "savā pulkā" pulcējās vien daži TP biedri, kā arī PCTVL birojā, kas tika slēgts jau īsi pēc pusnakts, tādējādi apliecinot, ka nākamajā parlamentā šīs partijas nebūs.

Svarīgākais