Vienas stundas darbaspēka izmaksas otrajā ceturksnī Latvijā pieauga par 6,2%

© Lauris Vīksne/F64

Latvijā vienas stundas darbaspēka izmaksas šogad otrajā ceturksnī bija 10,27 eiro, kas, salīdzinot ar 2019.gada attiecīgo periodu, pēc sezonāli un kalendāri neizlīdzinātajiem datiem, ir pieaugums par 6,2% jeb 0,6 eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

2020.gada otrajā ceturksnī, salīdzinājumā ar pagājušā gada otro ceturksni, vienas stundas darbaspēka izmaksas pieauga gandrīz visās jomās, izņemot izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumus un nekustamo īpašumu nozari, kur gada laikā tās saruka attiecīgi par 4% un 3,1%.

Visstraujākais pieaugums bija mākslas, izklaides un atpūtas nozarē - par 16,5%, citu pakalpojumu nozarē - par 15,8%, būvniecībā - par 8,1%, profesionālo, zinātnisko un tehnisko pakalpojumu nozarē - par 7,9%, kā arī valsts pārvaldē - par 7,5%.

Statistikas pārvaldē atzīmēja, ka darbaspēka stundas izmaksas ietekmē ne tikai darba samaksas un pārējo darbaspēka izmaksu līmeņa un struktūras izmaiņas, bet arī nostrādāto stundu un darbinieku skaita svārstības gada laikā.

Covid-19 dēļ izsludinātās ārkārtējās situācijas ietekmē darbaspēka stundas izmaksu pārmaiņas visvairāk ietekmēja nostrādāto stundu samazinājums dīkstāvju, atlaisto darbinieku un darba slodžu izmaiņu, kā arī krīzes perioda piemaksu un prēmiju pieauguma dēļ.

Vismazākais vienas stundas darbaspēka izmaksu pieaugums bija transporta un uzglabāšanas nozarē - par 0,1%, kā arī finanšu un apdrošināšanas darbības nozarē - par 0,7%.

Šogad otrajā ceturksnī lielākās vienas stundas darbaspēka izmaksas bija finanšu un apdrošināšanas darbību nozarē (19,1 eiro), informācijas un komunikācijas pakalpojumos (16,07 eiro), elektroenerģijas, gāzes apgādes, siltumapgādes un gaisa kondicionēšanas nozarē (14 eiro), valsts pārvaldē un aizsardzībā; obligātā sociālā apdrošināšanā (12,64 eiro), kā arī profesionālos, zinātniskos un tehniskos pakalpojumos (11,42 eiro).

Savukārt zemākās vienas stundas darbaspēka izmaksas bija izmitināšanas un ēdināšanas nozarē (6,61 eiro), nekustamo īpašumu nozarē (8,09 eiro), citu pakalpojumu nozarē (8,23 eiro), izglītībā (8,69 eiro), vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā; automobiļu un motociklu remontā (8,82 eiro), kā arī administratīvo un apkalpojošo dienestu darbībā (8,91 eiro).

Pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, darbaspēka izmaksas šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada otro ceturksni palielinājās par 4%.

Latvijā

Latvijā faktiskā bezdarba līmenis šogad augusta beigās, tāpat kā mēnesi iepriekš, bija 6,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma dati.

Svarīgākais