Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

81 gada vecumā mirusi teātra zinātniece Lilija Dzene

© Nra arhīvs

Šodien 81 gada vecumā mirusi teātra zinātniece Lilija Dzene, aģentūru LETA informēja Nacionālā teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva.

Dzene dzimusi 1929.gada 25.jūlijā Vecpiebalgā. Latvijas Valsts universitātes Žurnālistikas fakultāti pabeigusi 1951.gadā, savukārt 1957.gadā beigusi A.Lunčarska Teātra mākslas institūtu Maskavā.

Dzene no 1957.gada līdz 1961.gadam strādājusi par līdzstrādnieci, vēlāk kultūras nodaļas vadītāju laikrakstā "Cīņa", bijusi literārās daļas vadītāja Drāmas teātrī, vadījusi Kultūras ministrijas Mākslas un mācību iestāžu pārvaldi, Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Valodas un literatūras institūta nodaļu. Laikā no 1985.gada līdz 1990.gadam bijusi drāmas konsultante un valdes sekretāre Latvijas Rakstnieku savienībā.

Par nopelniem Latvijas labā apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni, saņēmusi arī Andreja Upīša un Annas Brigaderes prēmiju.

Teātra zinātniece un rakstniece ievērību guvusi gan ar savām recenzijām un rakstiem par teātri, gan monogrāfijām par latviešu teātra māksliniekiem - "Kārlis Sebris", "Lidija Freimane", "Mana versija par Alfrēdu Jaunušānu", "Elza Radziņa", "Draiskā peonija", "Aktieris pret savu gribu" un monogrāfiju par Nacionālo teātri "Drāmas teātris" un citas.