Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Jelgavā un "Aučos" godinās Latvijas pirmo prezidentu

© f64

Šodien Jelgavā un "Aučos" tiks atzīmēta Latvijas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes 161.jubileja, norāda Jelgavas pašvaldībā.

Plkst.14 pie Čakstes pieminekļa Jelgavā notiks piemiņas brīdis - ziedus noliks arī pilsētas vadība un Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) pārstāvji, bet ar dziedājumu uzstāsies jauktā kora "Balti" grupa. Iedzīvotāji ziedus pie pieminekļa aicināti nolikt visas dienas garumā, tādējādi godinot pirmo Valsts prezidentu, kura sabiedriskā un profesionālā darbība cieši saistīta ar Jelgavu.

Savukārt plkst.15 Čakstes dzimtas mājās "Auči" Ozolnieku novadā tiks pasniegta Čakstes vārdā nosauktā stipendija, ko ik gadu saņem viens LLU studējošais, kas sevi pierādījis gan mācībās un sabiedriskajās aktivitātēs, gan izstrādājot kvalitatīvu zinātniski pētniecisko darbu par pirmo prezidentu. Stipendija tiks pasniegta 15.reizi.

Šogad to saņems LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes programmas "Komercdarbība un uzņēmuma vadība" 3.kursa studente Andriana Laura Indriksone, kura izstrādājusi pētniecisko darbu par Čakstes ieguldījumu Latvijas valsts ārpolitikas veidošanā. Viņu līdztekus LLU vadībai un Čakstes dzimtas pārstāvjiem sveiks arī Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS).

Čakste dzimis 1859.gada 14.septembrī. Latvijas prezidenta amatu viņš ieņēma no 1922.gada līdz mūža beigām 1927.gadā. Ar Jelgavu saistītas viņa skolas gaitas Jelgavas ģimnāzijā, profesionālā darbība advokatūrā un sabiedriskās aktivitātes.