Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Policija speciālus reidus no Igaunijas ieceļojošo personu kontrolei nerīkos

© f64

Igaunijai šodien nokļūstot to valstu sarakstā, no kuras, ierodoties Latvijā, ir jāievēro divu nedēļu pašizolācija, policija turpinās nodrošināt ieceļotāju kontroli, taču speciālus reidus Igaunijas robežas tuvumā nerīkos.

Valsts policijas preses pārstāve Simona Grāvīte aģentūrai LETA norādīja, ka policija, tāpat kā līdz šim, turpinās strādāt pastiprinātā režīmā, nodrošinot Ministru kabineta noteikumu "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" kontroli.

Policija, tāpat kā līdz šim, no Valsts robežsardzes turpina saņemt apliecinājumus, ka personas, ierodoties Latvijā, ievēros valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus Covid-19 izplatības ierobežošanai. Šādus apliecinājumus gan policija saņem tikai tādos gadījumos, ja iedzīvotāji ceļošanai izmantojuši starptautiskos pārvadātājus.

Grāvīte apliecināja, ka pēc Igaunijas nokļūšanas minētajā sarakstā, policija pierobežas rajonos nekādus speciālus reidus nerīkos un īpaši nekontrolēs, vai konkrētās robežas šķērsotāju grupas ievēro pašizolāciju.

"Obligāto epidemioloģiskās drošības prasību ievērošana ir arī pašu iedzīvotāju atbildība un balstās uz to, cik godprātīgi viņi attiecas pret šiem jautājumiem ikdienā. Policija pašizolācijā esošu personu kontroli veic, balstoties uz saņemtajiem apliecinājumiem un citu iedzīvotāju sniegtās informācijas. Tāpēc, ja iedzīvotājiem ir informācija par epidemioloģiskās drošības prasību neievērošanu, tad aicinām zvanīt uz policijas tālruni 110," norādīja Grāvīte.

Valsts robežsardzes preses pārstāve Kristīne Pētersone aģentūrai LETA teica, ka Valsts robežsardzei nav dots uzdevums atjaunot robežkontroli uz Latvijas-Igaunijas robežas. Robežsardze uz iekšējām robežām ikdienā veic imigrācijas kontroli un iespēju robežās sniedz atbalstu Valsts policijai.

Jau ziņots, ka ņemot vērā saslimšanas ar Covid-19 pieaugumu, iebraucot Latvijā no Igaunijas, cilvēkiem būs jāievēro 14 dienu pašizolācija un šīs izmaiņas stājas spēkā no šodienas.

Valdības lēmums paredz, ka personas, kuras dzīvo Latvijas pierobežā (izņemot Valku) un ikdienā dodas uz darbu vai izglītības iestādi Lietuvā vai Igaunijā, varēs turpināt to darīt. Vienlaikus šīm personām esot Latvijā, piemēram, atgriežoties pēc darba, būtu jāievēro pašizolācijas principi.

Tas nozīmē, ka ikdienā šīs personas varēs brīvi doties uz Igauniju un Lietuvu, kā arī atpakaļ uz Latviju gadījumos, kad tas nepieciešams darba pienākumu pildīšanai Lietuvā vai Igaunijā. Šādās situācijās personai būs jāspēj uzrādīt nodarbinātības faktu apliecinošu dokumentu.

Tāpat izņēmums attiecas uz gadījumiem, kad nepieciešams saņemt bērnu uzraudzības pakalpojumus vai apmeklēt pirmskolas izglītības iestādi vai lai apmeklētu izglītības iestādes, kā arī interešu izglītības pulciņus, ja persona var uzrādīt izglītības iestādes izsniegtu izziņu.

Izņēmums tiek pieļauts arī, lai pavadītu personas ar speciālām vajadzībām uz izglītības iestādi, piemēram, skolām un bērnudārziem, kā arī interešu izglītību vai lai saņemtu ārsta nozīmētus veselības aprūpes pakalpojumu, kas nav pieejami Latvijas teritorijā.

Personas varēs šķērsot arī valsts robežu, ja nepieciešams organizēt vai apmeklēt bēres.

Savukārt atgriežoties Latvijā, piemēram, vakarā pēc darba pienākumu veikšanas Lietuvā vai Igaunijā, šīm personām būtu jāievēro sekojoši papildu drošības principi. Tām jāizvairās pakļaut citas personas inficēšanās riskam, kas nozīmē neuzņemt viesus, neorganizēt un neapmeklēt privātas tikšanās, neapmeklēt sabiedriskas un publiskas vietas un telpas, kur uzturas daudz cilvēku.

Tāpat šīm personām, veicot darba pienākumus vai sniedzot pakalpojumu, ir jāievēro noteiktos piesardzības pasākumus, kā arī, uzturoties sabiedriskās vietās, jālieto mutes un deguna aizsegs. Vienlaikus, parādoties kādām elpceļu infekcijas slimības pazīmēm, personai uzreiz jānodrošina pašizolāciju un jāsazinās ar ārstu.

Valdības lēmums arī paredz, ka pašizolācija nebūs jāievēro personām, kuras Latviju šķērsos tranzītā. Tas nozīmē, ka tranzītā ceļojošām personām Latvijas teritorija būs jāšķērso ilgākais 12 stundu laikā, neparedzot nakšņošanu Latvijas teritorijā.

Īpašs regulējums attiecināts arī uz robežpilsētu Valkas un Valgas iedzīvotājiem. Lai netiktu ievērojami traucēta Valkas un Valgas iedzīvotāju ikdienas dzīve, saņemot ikdienas pakalpojumus, kā arī netiktu ierobežota uzņēmējdarbība šo pilsētu teritorijā, Ministru kabinets noteicis, ka Valkas un Valgas pašvaldību iedzīvotāji varēs neievērot pašizolāciju, ja tie ikdienā šķērsos Latvijas sauszemes robežu ar Igauniju.

Tas attiecināms uz personām, kuras ir deklarētas šajā teritorijā. Savukārt, ja personas Valkā ieradīsies no cita Igaunijas reģiona, piemēram Tallinas, pašizolācija būs jāievēro.