Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Jaunais Valsts policijas priekšnieks varētu būt zināms septembra beigās

© Romāns Kokšarovs/F64

Trīs Valsts policijas (VP) priekšnieka kandidāti novirzīti kompleksajām pārbaudēm Valsts drošības dienestā (VDD), un apstiprināšanai valdībā virzāmais kandidāts varētu būt zināms septembra beigās.

Iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) padomniece Beata Jonite aģentūrai LETA pastāstīja, ka konkursa komisijas iekšlietu ministram ieteiktie kandidāti novirzīti uz kompleksajām pārbaudēm VDD. Pārbaudes ietver psiholoģisko izvērtēšanu, poligrāfa testu un citas procedūras.

Visa procedūra, ieskaitot galīgo lēmumu, varētu noslēgties septembra beigās. Konkursa norise aizņēmusi ilgāku laiku, jo personāla atlases kompānija izvērtējusi katra individuālā kandidāta kompetences un atbilstību amatam.

"Iekšlietu struktūras un iekšējā drošība prasa zināmu specifiku no dienestu vadītājiem, tādēļ pārbaudes ir rūpīgas un prasa laiku - jābūt pilnai pārliecībai par kandidāta kompetenci, un par to, ka nav drošības risku. Valsts policija ir pelnījusi vadītāju, kurš būs paraugs un spēs motivēt savus darbiniekus strādāt labāk, kā arī būs pozitīvs cilvēks, atvērts mūsdienīgām pārmaiņām dienestā," norāda Ģirģens.

LETA jau rakstīja, ka konkursā pieteikušies trīs policijas virsnieki - VP Galvenās administratīvās pārvaldes priekšnieka vietnieks, pulkvedis Normunds Grūbis un policijas dienestā esošie vienīgie ģenerāļi - pašreizējais VP priekšnieka pienākumu izpildītājs Andrejs Grišins un Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Juris Šulte.

Kandidātiem konkursā bija jāiesniedz redzējums par VP attīstību tuvākajos piecos gados, darba prioritātēm un nepieciešamajām reformām, kā arī to īstenošanas procesu. Amata kandidāti savu redzējumu komisijai prezentēja 13.jūlijā.

Konkursa laikā kandidātu novērtēšanai bija piesaistīts arī uzņēmums "Eiro personāls" par kandidātu kompetenču novērtēšanu. Eksperti izmantojuši padziļinātu kompetenču interviju un analītisko spēju un personības novērtējuma testu "ProfilesXT", norādīja ministrijā.

Ņemot vērā minēto, pretendentu vērtēšanas komisija "ir pieņēmusi lēmumu ieteikt iekšlietu ministram kandidātus, kuri atbilst VP priekšnieka amatam izvirzītajām prasībām, kandidatūras sagrupējot prioritārā secībā". Secību IeM neatklāj.

Konkursa dokumenti paredz, ka iekšlietu ministrs pēc iepazīšanās ar komisijas rakstisku ieteikumu pieņems lēmumu par komisijas izvirzītā kandidāta vai kandidātu virzīšanu apstiprināšanai amatā uz pieciem gadiem Ministru kabineta sēdē.

Tāpat iekšlietu ministram pirms lēmuma pieņemšanas par kandidāta virzīšanu iecelšanai amatā ir tiesības uzaicināt komisijas ieteikto kandidātu uz individuālu sarunu.

Pirms lēmuma pieņemšanas par kandidāta virzīšanu iecelšanai amatā pēc iekšlietu ministra ierosinājuma konkursa komisijas sekretariāts nodrošinās kandidātu nosūtīšanu kompleksās psiholoģiskās-poligrāfa pārbaudes veikšanai. Tajā pārbaudīs, vai attiecībā uz komisijas ieteikto kandidātu nav konstatējami apstākļi, kas norāda uz personas atrašanos interešu konflikta situācijā vai citi apstākļi, kas var radīt risku attiecībā uz amata pienākumu izpildi.

Iepriekš bija paredzēts, ka pieteikumi konkursā iesniedzami līdz 9.aprīlim, taču, ņemot vērā valstī noteikto ārkārtējo situāciju, pieteikšanās tika pagarināta uz nenoteiktu laiku. 9.jūnijā beidzoties ārkārtējai situācijai, pieteikšanās termiņš tika noteikts 1.jūlijs.

Pagājušā gada nogalē iepriekšējais VP priekšnieks ģenerālis Ints Ķuzis pieņēma lēmumu par amata atstāšanu. Ķuzim 10.februāris bija pēdējā darba diena VP priekšnieka amatā. No 11.februāra līdz konkursa beigām par VP priekšnieka pienākumus izpildītāju tika nozīmēts Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Grišins.