Tapis zināms, cik daudz piena un augļu patērējuši skolēni programmā "Piens un augļi skolai"

© Ģirts Ozoliņš/F64

Programmā "Piens un augļi skolai" skolu apgādei ar augļiem, dārzeņiem un pienu 2019./2020.mācību gadā skolēni 1212 mācību iestādēs izdzēruši 2002 tonnas piena un 1124 mācību iestādēs apēduši 1055 tonnu augļu un dārzeņu, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) provizoriskie dati.

Bezmaksas augļus un dārzeņus saņēma 255 000 audzēkņu jeb 91% no mērķauditorijas, bet pienu - 243 000 audzēkņu jeb 87% no mērķauditorijas.

Pavisam Eiropas Savienības (ES) finansētajās produktu izdales atbalsta programmās skolām Latvijā no 2004. līdz 2020.gadam izlietots vairāk nekā 37 000 tonnu piena un tā produktu, savukārt augļu un dārzeņu izdalīšanas programmā, kas darbību uzsāka 2010.gadā, apēsts gandrīz 8000 tonnu augļu un dārzeņu.

2019./2020. mācību gadā arī programmu "Piens un augļi skolai" skāra Covid-19 pandēmijas radītās krīze - ārkārtējās situācijas laikā tika pārtrauktas mācības klātienē. Krīzes dēl nebija iespējams turpināt programmas īstenošanu un produktu izdalīšanu. Tomēr, izmantojot ES atļautās atkāpes no programmas vispārējiem nosacījumiem, atbalsta pretendentiem ir iespēja pagājušā mācību gadā neizmantotos produktu daudzumus piegādāt šajā septembrī, un, pēc LAD sniegtās operatīvās informācijas, šī iespēja tiek izmantota.

Zemkopības ministrija (ZM) informē, ka atbalsta pretendentu iesniegumi dalībai programmā 2020./2021. mācību gadā, kā arī iesniegumi atbalsta pretendenta apstiprināšanai, ja tāds nebija iegūts jau iepriekšējā mācību gadā, iesniedzami LAD līdz šī gada 10.septembrim.

Programmas nosacījumi paredz, ka tādus svaigus augļus kā ābolus, bumbierus, dzērvenes, tādus dārzeņus kā burkānus, kāļus, kolrābjus, kāpostus, ķirbjus vai šo produktu asorti, kā arī pasterizētu pienu bez piedevām mācību gada izdales periodā trīs reizes nedēļā bez maksas var saņemt bērni pirmsskolas izglītības iestādēs un 1.-9. klasē.

Izdales periods sākas 1.oktobrī un ilgst līdz 31.maijam pirmajās līdz devītajās klasēs un līdz 31.jūlijam pirmsskolās. Tomēr jāatzīmē, ka produktu pieejamību visa izdales perioda laikā ietekmē to sezonālā pieejamība, kā arī finansējuma ierobežojums - katrai izglītības iestādei tiek aprēķināta individuāla apgādes tiesību (atbalsta) aploksne, kas ir atkarīga no skolā reģistrēto bērnu skaita.

Atbalsta programma skolu apgādei ar augļiem, dārzeņiem un pienu vienoti darbojas no 2017./2018. mācību gada, apvienojot pirms tam īstenotās atsevišķās programmas "Skolas piens" un "Augļi skolai".

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.