Vairākām iedzīvotāju grupām turpmāk vairs neizsniegs slimības lapas pēc atgriešanās no ārzemēm

© pexels.com

Ārstniecības un izglītības iestādēs strādājošajiem, kā arī sociālo aprūpes centru darbiniekiem turpmāk vairs neizsniegs darbnespējas lapu (DNL) uz laiku, kad būtu jāievēro pašizolācija pēc ārzemju brauciena, liecina valdībā atbalstītie noteikumu grozījumi.

Kā aģentūru LETA informēja Veselības ministrijas pārstāve Anna Strapcāne, iepriekš šis bija steidzams risinājums, lai nepieļautu infekcijas izplatību ārstniecības un izglītības iestādēs, kā arī sociālās aprūpes centros, ņemot vērā neskaidro situāciju saistībā ar Covid-19 izplatību pasaulē.

Līdz šim Ministru kabineta noteikumi paredzēja, ka izglītības iestāžu, sociālo aprūpes centru un ārstniecības iestāžu darbiniekiem, kuriem darbā ir ciešs kontakts ar citiem cilvēkiem, var izrakstīt DNL, ja šīm personām ir jāievēro pašizolācija, piemēram, ārzemju brauciena dēļ.

Laikā, kad tika noteikti šādi izņēmumi, bija grūti prognozēt saslimstības pieaugumu konkrētās valstīs un personas nevarēja rēķināties ar pašizolācijas ievērošanu, bet visās sabiedrības interesējas bija nodrošināt, ka, piemēram, iespējams, inficējusies ārstniecības persona, skolotājs vai sociālais darbinieks nedodas uz darbu un ievēro pašizolāciju. Šodien, 2.septembrī, valdība lēma šo normu svītrot, atceļot DNL izrakstīšanu iepriekš minētajām iedzīvotāju grupām.

Šāds lēmums pieņemts, jo epidemioloģiskā situācija ir stabilizējusies un iedzīvotāji savlaicīgi ir informēti gan par citu valstu saslimstības rādītājiem, gan par nepieciešamajiem piesardzības pasākumiem pēc ārzemju braucieniem, piemēram, pēc kuru valstu apmeklēšanas ir obligāti jāievēro pašizolācija. Tāpat Veselības ministrija regulāri atgādina, ka šobrīd vajadzētu atturēties no ārzemju braucieniem.

Līdz ar to ikviens var rēķināties ar noteiktajiem piesardzības pasākumiem, un speciāli nosacījumi DNL izrakstīšanā nav nepieciešami.

Šādas izmaiņas paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos "Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība".

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.