Kā ģimenes šogad plāno atzīmēt Zinību dienu?

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Šogad Zinību diena - 1.septembris - galvenokārt tiks atzīmēta mājās ģimenes vai draugu lokā, ieturot svētku maltīti, liecina pētījumu kompānijas "Kantar TNS" veiktās aptaujas dati.

Zinību diena jeb 1.septembris ir diena, kad Latvijā sākas jaunais mācību gads. Tie Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 60 gadiem, kuri šogad plāno atzīmēt 1.septembri jeb Zinību dienu, visbiežāk ir norādījuši, ka svinēs šos svētkus ģimenes vai draugu lokā, ieturot svētku maltīti mājās - to norādījuši 41% aptaujāto.

Nākamie biežākie nosauktie 1.septembra svinību plāni ir svinīgo 1.septembra pasākumu bērnudārza/skolā/augstskolā apmeklējums. To plāno darīt 26% respondentu, savukārt 17% aptaujāto plāno ieturēt svētku maltīti ģimenes vai draugu lokā ārpus mājas.

14% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem, kuri šogad plāno atzīmēt 1.septembri jeb Zinību dienu, vēl nav izlēmuši, kā šogad atzīmēs 1.septembri, savukārt 3% iedzīvotāju nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

Zinību dienu atzīmēt salīdzinoši biežāk plāno iedzīvotāji, kuru cilvēku skaits ģimenē ir četri un vairāk jeb ģimenes, kurās, iespējams, ir bērni vai studenti, liecina aptaujā iegūtie dati.

Kopumā 48% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem ir norādījuši, ka šogad neplāno atzīmēt Zinību dienu. Gados vecākie iedzīvotāji un iedzīvotāji, kuri dzīvo vieni vai divatā, salīdzinoši biežāk ir norādījuši, ka šogad neplāno atzīmēt pirmo septembri.

"Kantar" pētījumu veica laika periodā no 2020.gada 25.augusta līdz 28.augustam, ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujājot 800 strādājošos.