Slimnīcas: Jaunais mediķu atalgojuma modelis ir sarežģīts un grūti administrējams

© Pixabay

Veselības ministrijas (VM) piedāvātais jaunais ārstniecības personu atalgojuma modelis ir sarežģīts un grūti administrējams, Latvijas Slimnīcu biedrībai (LSB) norādījuši ārstniecības iestāžu vadītāji.

Kā aģentūru LETA informēja LSB, biedrība atbalsta VM ieceri palielināt mediķu darba samaksu līdz Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ieteiktajai proporcijai - 2,74 tautsaimniecības algas.

Tomēr organizācija aicina VM un valdību pirms jaunā darba samaksas modeļa ieviešanas ievērot likumā noteikto mediķu atalgojuma pieaugumu, kam šogad un nākamgad jābūt 20% apmērā. Jaunu atalgojuma modeli var ieviest pēc šo saistību izpildes, uzsver LSB.

Vienlaikus LSB iebilst pret VM ieceri jaunajā darba samaksas modelī mediķu atalgojumu palielināt uz pārējo tarifa elementu rēķina, nepalielinot kopējo pakalpojuma tarifa maksu. Organizācijas ieskatā, šāda pieeja nākotnē var ievērojami pasliktināt sniegto pakalpojumu kvalitāti un pieejamību Latvijas iedzīvotājiem. LSB arī iepriekš ir akcentējusi tarifu jautājumu, norādot, ka tie nav mainīti gadiem.

Kā ziņots, pēc jaunā atalgojuma modeļa ieviešanas pamatalgu veidos 70% no atalgojuma. Pamatalgas kritērijos ietilps izglītība, pieredze, prasmju līmenis, darba apjoms un darba kvalitāte.

Savukārt atlikušos 30% no atalgojuma veidos mainīgā daļa, kuru noteikts tādi kritēriji kā pacientu skaits, pacientu skaits ar sarežģītām diagnozēm, vidējais ārstēšanas ilgums, veikto operāciju skaits un to sarežģītība, savlaicīgi nodoto vēsturu skaits, higiēnas un pretepidemioloģiskā plāna ieviešana, disciplīna un darba kvalitāte, papildu pienākumu veikšana, citām struktūrvienībām sniegto konsultāciju skaits un aprūpes kvalitātes kritēriji.

Jaunajā modelī ārstiem plānots mazāk atalgojuma mainīgo daļu - ja patlaban šo sadaļu veido desmit no 13 ārstu veicamajiem pienākumiem, tad pēc izmaiņām mainīgo atalgojuma daļu veidotu vien divi elementi no kopumā 13, kuru vidū ir tādi veicamie pienākumi kā konsultāciju sniegšana, darbs dienas stacionārā, ambulatorais darbs un citi.

Mainīsies arī māsu pilna laika slodzē ietilpstošie elementi, iekļaujot izglītošanu kā pamatalgas sastāvdaļu un atbrīvojoties no māsu tālākizglītības kā vienas no pilna laika slodzes komponentiem.

Atbilstoši VM plānam, jaunā mediķu atalgojuma modeļa ieviešana sāktos 2021.gada 1.janvārī, un tā ilgtu divus gadus - līdz 2023.gada 1.janvārim. Vienlaikus ar modeļa ieviešanu VM piedāvā lēzeni celt ārstu atalgojumu, ikgadēji to palielinot par 11,5%, līdz 2027.gadā tas sasniegs 3833 eiro tagadējo 2003 eiro vietā. Plānots arī ik gadu par 5% celt ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personu atalgojumu, līdz 2027.gadā tas sasniegs 1096 eiro tagadējo 766 eiro vietā.

Svarīgākais