Meklēs vērtīgāko informācijas tehnoloģiju "platīna peli"

Informācijas tehnoloģijas šobrīd ir viena no visstraujāk augošajām un nozīmīgākajām Latvijas tautsaimniecības nozarēm, tāpēc, lai motivētu vairāk nekā 3000 uzņēmumu, tradicionāli tiek rīkots informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) konkurss Platīna pele. Tajā tiek aicināti piedalīties visi uzņēmumi, kas radījuši jaunus elektroniskos pakalpojumus vai kādu IKT produktu.

Nozares pārstāvji apgalvo, ka tās apgrozījums pārsniedz 2,6 miljardus latu gadā, taču IKT potenciāls netiek pietiekami novērtēts, un līdz šim nevienas valdības deklarācijā tam nav bijusi atvēlēta nopietna loma. "Tas ir visai absurdi, jo tieši attīstīta informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozare ir pamats, kas ļauj attīstīties pārējām tautsaimniecības nozarēm. Brīdi, kad valsts sapratīs IKT nozares milzīgo ietekmi uz pārējo nozaru un tautsaimniecības attīstību un sāks arī atbilstoši rīkoties, varēs uzskatīt par Latvijas kā konkurētspējīgas ekonomikas dzimšanu," uzsver Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

Kā uzskatāmu piemēru viņš min optiskā tīkla izbūvi Rīgā un lielākajās Latvijas pilsētās, kas ir viens no šobrīd lielākajiem infrastruktūras attīstības projektiem visā Latvijas IKT nozarē. "Optiskā tīkla infrastruktūras izbūve ir nozīmīga visai tautsaimniecībai, un ir patiess lepnums, ka Lattelecom ieguldījums optiskā tīkla izbūvē pērn tika novērtēts ar Platīna peles balvu," lepojas J. Gulbis.

Arī Latvijas valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta uzsver, ka LVRTC daudz ieguldījis nozares attīstībā, it sevišķi e-paraksta pieejamībā, piemēram, būtiski samazinātas tā cenas. J. Bokta ir pārliecināts, ka valsts iestādēs patlaban pakalpojumi, kuros tiek izmantots e-paraksts, ir daudz pieejamāki, nekā tas bija iepriekš. "Vairs nevaram nosaukt nevienu iestādi, kas to nepieņemtu vai atmestu atpakaļ," teic LVRTC vadītājs.

Latvijā

No 4.novembra līdz 4.decembrim lauksaimnieki, kooperatīvi un zinātniskās institūcijas varēs pieteikties 79,748 miljonu eiro atbalstam vairākos pasākumos saimniecību vai uzņēmumu izaugsmes veicināšanai, energoefektivitātes palielināšanai, biodrošības pasākumu ieviešanai un citām aktivitātēm, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publiskotā informācija.

Svarīgākais