Aģentūra LETA pārvarējusi kiberuzbrukumu

Ceturtdien, 30.septembrī no aptuveni plskt.18.30 uz vairākām stundām bija traucēta piekļuve ziņu aģentūras LETA interneta lapai "www.leta.lv", jo notika kiberuzbrukums aģentūras pakalpojumu serveriem.

Pateicoties uzņēmuma IT speciālistu centieniem un profesionalitātei, kā arī Drošības policijas sniegtajam atbalstam, uzbrukuma radītās problēmas izdevās novērst ap pusnakti.

Uzbrukumam izmantota tā saucamā pakalpojumu bloķēšanas metode (denial of service, DOS). Tās būtība ir caur internetu uzbrukuma mērķim sūtīt milzu daudz pieprasījumu pieslēgties serverim. Serveris ar to netiek galā, un tā sniegtais pakalpojums tiek bloķēts. Runa ir par desmitiem tūkstošu pieprasījumu sekundē, pat vairāk.

Ziņu aģentūrai izmantotais DOS uzbrukums bija īpaši sarežģīti novēršams, jo bija tā saucamais DDOS (distributed denial of service), proti, pieprasījumi tiek sūtīti no daudzu interneta lietotāju datoriem vienlaicīgi, turklāt pašiem lietotājiem par to pat nenojaušot.

"Šāds uzbrukums Nacionālās ziņu aģentūras LETA darbībai tikai dažas dienas pirms parlamenta vēlēšanām ir vērtējams kā ļoti nopietns noziegums. Mēs esam pārliecināti, ka šī uzbrukuma organizētājus izdosies atklāt ātri," uzskata LETA valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Barkāns.

Aģentūras vadība ir saņēmusi valsts drošības iestāžu palīdzību, kā arī lūgs ierosināt kriminālprocesu par šo gadījumu.

Citu aģentūras LETA pakalpojumu, kā "monitorings.leta.lv" un "nozare.lv", darbība netika traucēta.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais