Asociācija: Būtiski augusi iedzīvotāju izpratne par bezkontakta maksājumu drošību

© pexels.com

Būtiski augusi iedzīvotāju izpratne par bezkontakta maksājumu drošību, secināts "Mastercard" un Finanšu nozares asociācijas maijā veiktais Latvijas iedzīvotāju pētījums.

Asociācijā atgādināja, ka kopš marta Latvijā palielināts bezkontakta karšu maksājumu limits bez PIN ievades no 25 līdz 50 eiro. Asociācijā piebilda, ka bezkontakta maksājumi kļuvuši par Latvijas iedzīvotāju ikdienu. Jau teju 75% Latvijas iedzīvotāju ir bezkontakta maksājumu kartes, un vairāk nekā 70% tās lieto ikdienas pirkumiem.

"Tieši pēdējā gada laikā par 60% audzis to iedzīvotāju skaits, kas ar karti maksā nopīkstinot vienmēr, kad vien tas iespējams. Augot šīs tehnoloģijas popularitātei, pieaug iedzīvotāju izpratne arī par drošības aspektiem," pauda asociācijā.

Aptaujas dati liecina, ka vairāk nekā 62% Latvijas sabiedrības uzskata, ka bezkontakta maksājums ir drošs norēķinu veids. Tas ir būtisks pieaugums, salīdzinot ar 2019.gada septembri, kad tā uzskatīja 42% iedzīvotāju.

Finanšu nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanita Bajāre stāstīja, ka pircēji Latvijā arvien vairāk dod priekšroku ne tikai bezkontakta maksājumiem veikalā, bet arī pirkumiem tiešsaistē, tādēļ ir svarīgi, ka iedzīvotāji rīkojas kā viedpircēji - atpazīst uzticamus tiešsaistes veikalus un izvēlas drošus maksājumu veidus.

"Augot e-komercijas popularitātei un attīstoties piedāvātajām iespējām, kļūst izplatītāka arī tiešsaistes krāpšana, piemēram, datu zādzība, viltus piedāvājumi, preces kvalitātes neatbilstība solītajam un citi. Laikā, kad vairums sabiedrības pavada vairāk laika digitālajā vidē, mums ir jākļūst arvien zinošākiem," uzsvēra Bajāre.

Savukārt "Mastercard" Biznesa attīstības vadītājs Ziemeļvalstīs un Baltijā Pēters Olbings norādīja, ka šā gada pirmajā ceturksnī visā pasaulē bija vērojams bezkontakta maksājumu popularitātes pieaugums par 40%.

Asociācijā stāstīja, ka to pašu bezkontakta tehnoloģiju jeb NFC, kura tiek izmantota, maksājot ar karti, lieto arī maksājumiem ar telefoniem, aprocēm, uzlīmēm, pulksteņiem u.c. bezkontakta maksājumu ierīcēm.

Jaunākie pētījuma dati liecina, ka 17% Latvijas iedzīvotāju ikdienā maksā arī ar kādu no bezkontakta maksājumu viedierīcēm. 2019.gada oktobrī tikai tie bija tikai 12% iedzīvotāju.

Saskaņā ar Finanšu nozares asociācijas apkopotajiem šā gada pirmā ceturkšņa datiem Latvijā izsniegts vairāk nekā 1,6 miljoni bezkontakta maksājumu karšu. Maksājumi ar karti pieejami vairāk nekā 30 000 tirdzniecības vietu Latvijā.

Asociācija aicināja paturēt prātā bezkontakta kartes PIN kodu, jo tas nepieciešams pirkumiem virs 50 eiro, un drošības nolūkā ik pa laikam POS terminālis pēc iestrādāta algoritma pieprasīs ievadīt PIN kodu, lai pārliecinātos, ka karti izmanto tās īstais lietotājs.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.