Aptauja: puse biroju nomnieku nevērsās pie telpu īpašniekiem Covid-19 pandēmijas laikā

© pexels.com

Puse no Austrumeiropas, Centrāleiropas un Baltijas valstu uzņēmumiem Covid-19 pandēmijas laikā ar biroju telpu īpašniekiem nav pārrunājuši nomas nosacījumu maiņu, secināts nekustamo īpašumu pakalpojumu uzņēmuma "CBRE" veiktajā aptaujā.

Aptaujā secināts, ka apmēram trešā daļa biroju nomnieku Centrāleiropā un Austrumeiropā pandēmijas laikā aktualizēja jautājumu par iespējamo nomas maksas samazināšanu, bet gandrīz piektā daļa interesējās par iespēju kādu laiku nemaksāt nomas maksu, kā arī tika izskatītas nomas "brīvdienu" iespējas.

"CBRE Baltics" galvenais analītiķis Igns Goštauts minēja, ka 49% Centrāleiropas un Austrumeiropas biroju nomnieku nevērsās pie telpu īpašniekiem Covid-19 pandēmijas laikā.

"Varbūt neierastajā situācijā bez jebkādas līdzīgas pieredzes nomnieki izvēlējās nogaidīt, cerot, ka karantīna neievilksies. Tomēr, ja rudenī sagaidīsim otro koronavīrusa aktivitātes vilni, iespējams, nomnieki būs krietni aktīvāki, runājot par labvēlīgākiem nomas un darba nosacījumiem. Lai kā arī būtu, Covid-19 izraisītā krīze būtiski ietekmē komerciālā īpašuma tirgu, kas aizvien vairāk orientēsies uz labklājības un drošas vides radīšanu darbiniekiem, un tas liks par to domāt vairumam iznomātāju," pauda Goštauts.

Aptaujā secināts, ka jaunā koronavīrusa izplatības dēļ attālinātu darbu Centrāleiropā un Austrumeiropā izvēlējies 91% respondentu, bet Baltijas valstīs - 86% aptaujāto uzņēmumu. Liela daļa biroju paši sagādāja sejas maskas, dezinfekcijas un citus aizsardzības līdzekļus darbiniekiem - tā rīkojās 78% biroju pārvaldītāju Centrāleiropā un Austrumeiropā un 86% Baltijas valstīs.

Goštauts atzina, ka neziņa par nākotnes ekonomiskajām perspektīvām, samazinājušies ienākumi daļai uzņēmumu un tukšie biroji daļai uzņēmumu lika reaģēt ātri un samazināt saistības.

"Tomēr pat šajos apstākļos ne visi mēģina meklēt grūtību pārvarēšanas veidus. Liela daļa biroju nomnieku nejuta atbalstu no ēkas pārvaldītājiem vai īpašniekiem - 59% respondentu Centrāleiropā un Austrumeiropā apgalvoja, ka no iznomātājiem nesagaidīja darbības nosacījumu atvieglojumu, bet 24% pietrūka lielākas īpašnieku vai pārvaldītāju elastības. Pandēmijas izaicinājumi nebeidzas, tie būs kopīgiem spēkiem jāpārvar, tāpēc ciešāks kontakts un abpusēja sapratne būs ļoti būtiska," minēja Goštauts.

Aptaujā arī secināts, ka Baltijas valstu biroju nomnieku nostāja pret Covid-19 izaicinājumiem ir vājāka nekā Austrumeiropā un Viduseiropā - 31% visa reģiona nomnieku nomas plānus neietekmēja koronavīrusa izraisītā pandēmija, kamēr Baltijas valstīs tādu bija 21%.

Aptauja veikta no 17. līdz 29.jūnijam. Tajā aptaujāti 148 uzņēmumi Centrāleiropā un Austrumeiropā, kas nomā biroja telpas.