Aptauja: sākoties skolai, 72% vecāku pārrunās ar bērniem Covid-19 drošības jautājumus

© pexels.com

Katru gadu, tuvojoties 1.septembrim, vecāki pārrunā ar bērniem dažādus jautājumus, kas saistīti ar drošību, piemēram, ceļu satiksmes drošību, ugunsdrošību u.tml. Taču, kā liecina aptaujas dati*, šogad, līdz ar jauno mācību gadu, 72% vecāku pārrunās ar saviem bērniem arī drošības jautājumus, kas saistīti ar izvairīšanos no Covid-19 veselības riskiem.

Mācību gada sākums vienmēr ir prieka, aizrautības, tomēr arī rūpju pilns gan vecākiem, gan skolēniem. Šogad mācības skolās tiks organizētas daudz piesardzīgāk - vairākās skolās pie ieejas durvīm uzstādītas ķermeņa temperatūras mērīšanas ierīces, kamēr citas mācību iestādes plāno, kā nodrošināt distanci starp audzēkņiem, lai izvairītos no veselības riskiem.

Kā liecina aptaujas dati, šogad 72% vecāku pārrunās ar savām atvasēm arī drošības jautājumus, kas ir saistīti ar Covid-19. Piemēram, 44% vecāku norāda, ka ar bērniem īpaši pārrunās personīgās higiēnas jautājumus, piemēram, cik bieži un kā mazgāt rokas, kāpēc šķaudot ir jāaizsedz deguns un mute u.tml. Tikmēr 28% aptaujāto, gatavojot atvasi skolai, plāno pārrunāt ar emocionālo drošību saistītus jautājumus, piemēram, kā reaģēt uz izmaiņām, ja mācību process tiek organizēts attālināti vai pilnvērtīgā apjomā nenotiks interešu pulciņi.

Latvijas ģimenēs neizpaliks arī citu drošības jautājumu preventīva atkārtošana. Aptaujas dati atklāj arī to, ka liela daļa vecāku jeb 58% respondentu pārrunās ar savām atvasēm rīcību saziņā ar svešiniekiem, piemēram, kāpēc nedrīkst doties līdzi nepazīstamiem cilvēkiem. Aptuveni katrs otrais vecāks jeb 51% aptaujāto plāno saviem bērniem atgādināt par ceļu satiksmes noteikumiem tostarp, kā pareizi šķērsot ielu; kā un kāpēc ir jālieto atstarotāji u.c. Turpretim teju trešā daļa aptaujāto vecāku ir nolēmuši pārrunāt arī elektrodrošības un ugunsdrošības jautājumus, skaidrojot bērniem, piemēram, kāpēc nedrīkst vērt vaļā elektrības sadales skapi; kas jādara, ja izceļas ugunsgrēks utt.

*Aptauja veikta 2020.gada jūlijā, sadarbojoties uzņēmumam BITE ar pētījumu aģentūru "Norstat" un aptaujā piedaloties vairāk nekā 300 vecākiem ar skolas vecuma bērniem visā Latvijā.

Latvijā

Valstij daļēji piederošais uzņēmums SIA “TET” lūdzis piedošanu 2000. gada Pasaules čempionam riteņbraukšanā Romānam Vainšteinam par komunikāciju, kāda radusies, risinot problēmu par vīrieša īpašumā ieraktu telekomunikāciju kabeli, no kura uzņēmums licis atbrīvoties paša spēkiem, turklāt, par saviem līdzekļiem, vēsta TV24 raidījums “STOPkadri ar Armandu Puči”.

Svarīgākais