Saeima vērtēs divus priekšlikumus pagarināt kadastrālo vērtību iesaldēšanu

© Kaspars Krafts/F64

Saeima šodien izskatīšanai Saeimas Juridiskajā komisijā nodeva gan opozīcijas, gan Jaunās konservatīvās partijas (JKP) sagatavotos likumprojektus, kuru mērķis ir pagarināt esošo kadastrālo vērtību iesaldēšanas termiņu.

Abi likumprojekti piedāvā grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā. Vienu likumprojektu izskatīšanai parlamentā iesniedza Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), "Saskaņas" un vairāki citi opozīcijā esoši politiķi, savukārt otrā likumprojekta autori ir JKP deputāti. Abus likumprojektus Saeimas vairākums lēma nodot vērtēšanai Juridiskajā komisijā.

Opozīcijas politiķi rosina likumā lems noteikt, ka nekustamo īpašumu gaidāmās jaunās kadastrālās vērtības stājas spēkā gadu vēlāk - 2023.gadā, tādējādi atliekot jauno kadastrālo vērtību spēkā stāšanos, lai gada laikā varētu pārdomāti un sabiedrības interesēs izvērtēt un izlemt to, kā mainīsies nekustamā īpašuma nodokļu politika.

"Tieslietu ministrijas piedāvājumu par jaunajām kadastrālajām vērtībām var dēvēt par sprādzienbīstamu," pauž ZZS Saeimas deputāts Viktors Valainis, uzsverot, ka lielai daļai iedzīvotāju tiek prognozēts dzīvokļa īpašumu kadastrālo novērtējumu vairākkārtējs kāpums, tāpat arī lauksaimniecībā izmantojamai zemei.

Valainis pārmeta JKP, ka tā esot laupījusi iespēju 13.Saeimas laikā atbrīvot no NĪN maksājuma primāro mājokli. Viņš uzsvēra, ka jau pašlaik kadastrālās vērtības nav taisnīgas pret iedzīvotājiem, jo to pamatbāze ir noteikta kļūdaini. Politiķis norādīja uz piemēru, kad Rīgas centrā ir jāmaksā mazāks NĪN maksājums, nekā mikrorajonos. Tāpēc tagad ir jāvirzās uz priekšu taisnīgas kadastrālās vērtības noteikšanā un sagatavotais likumprojekts dos gadu laika, lai to varētu izdarīt, norādīja Valainis.

Deputāte Regīna Ločmele-Luņova (S) pauda nostāju, ka Tieslietu ministrijas līmenī izstrādās jaunās kadastrālās vērtības esot "politisks noziegums pret Latvijas tautu". Nav pieļaujams, ka jauna kadastrālo vērtību reforma tiktu veidota pamatojoties uz TM līmenī izstrādāto "brāķi", paziņoja politiķe. Deputāte domā, ka kadastrālās vērtības ir jāatdala no NĪN aprēķināšanas.

Savukārt JKP piedāvājums paredz jaunās kadastrālās vērtības ieviest vēl vēlāk - 2026.gadā. JKP arī rosina noteikt, ka Ministru kabinetam līdz 2023.gada 31.jūlijam jāapstiprina kadastrālo vērtību bāze, kura piemērojam kadastrālā vērtības aprēķinam no 2026.gada. Saskaņā ar JKP priekšlikumu jaunās kadastrālās vērtības Valsts zemes dienestam (VZD) būtu jāpublicē līdz 2025.gada 1.februārim.

JKP arī piedāvā noteikt, ka VZD, aprēķinot prognozētās kadastrālās vērtības 2018.gadam un kadastrālās vērtības 2018.-2025.gadam, zemei, kuras lietošanas mērķis ir dzīvojamā apbūve un kurai Kadastra informācijas sistēmā reģistrēts apgrūtinājums - kultūras pieminekli, piemēros koeficientu 0,7.

JKP politiķis Krišjānis Feldmans uzsvēra, ka nedrīkst veikt izmaiņas kadastrālo vērtību bāzēs, kamēr nav skaidri izstrādāts reformas modelis, jo Latvijā esošā sistēma ir "nekam nederīga". Viņš pauda, ka sabiedrībai ir jādod laiks sagatavoties visām reformas izmaiņām. Viņš gan neizslēdz, ka vienošanos par saprātīgu nekustamā īpašuma nodokļa sistēmu var panākt arī ātrāk - šādā gadījumā likumu varēs koriģēt.

Opozīcijas politiķe Dana Reizniece-Ozola (ZZS) kritizēja Feldmanu, kurš, pēc viņas vārdiem, vēl pirms gada solījis ko citu. "Redzam, ka JKP kopumā aizmirsa, ka valdībai, kam ir premjers, ministri, dots mandāts un laiks, lai nevis meklētu atrunas un vainīgos, bet lai pildītu solījumus un izdarītu darbus - arī ne tos populārākos," teica deputāte.

Pašlaik Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā noteikts, ka jaunās kadastrālās vērtības stājas spēkā 2022.gadā.

Šīs izmaiņas tiek piedāvātas laikā, kad valdības līmenī ir aktualizējies jautājums, kā risināt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) pieaugumu pēc iespējamo jauno kadastrālo vērtību ieviešanas.

Kā ziņots, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) paudis, ka, lai nepieaugtu iedzīvotāju izdevumi, mainoties kadastra vērtībām, NĪN likmes ir jāsamazina. Kariņš ir solījis, ka NĪN likmes tiks pārskatītas, pirms stājas spēkā jaunās kadastra vērtības, taču pirmajos publiskotajos nodokļu reformu priekšlikumos NĪN jautājums nekādi nav apskatīts.

Savukārt tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) ir paudis, ka ir apņēmies nevirzīt tālākai skatīšanai valdībā Valsts zemes dienesta izstrādātās jaunās kadastrālās vērtības, kamēr nav atrisināts NĪN jautājums.

Latvijā

Jāvērtē, vai un kā sankciju piemērošana nelietderīgi naudu tērējušām iestādēm ietekmētu iestāžu pakalpojumu saņēmējus - iedzīvotājus, uzņēmējus un nevalstiskās organizācijas, komentējot Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča priekšlikumu, aģentūrai LETA pauda Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Svarīgākais