Plāno radīt tiesisko pamatu, lai uz autoceļiem varētu informēt par "melnajiem punktiem"

Šodien izskatīšanai Saeimas komisijās tika nodoti grozījumi likumā "Par autoceļiem", kuri noteiks kārtību, kādā tiks veikta ceļu posmu, kuros bieži notiek ceļu satiksmes negadījumi, jeb tā saucamo "melno punktu" klasificēšana un kādā veidā par šiem posmiem tiks informēta sabiedrība.

Likuma grozījumi nepieciešami, lai radītu tiesisko pamatu Ministru kabineta noteikumu "Kārtība, kādā tiek veikta ceļu posmu, kuros bieži notiek ceļu satiksmes negadījumi, klasificēšana un ceļu tīkla drošības klasificēšana Eiropas ceļu tīklā" izstrādāšanai.

Patlaban Ceļu satiksmes likumā noteikts, ka ceļa pārvaldītāja pienākums ir nodrošināt, lai tiktu analizēti ceļu satiksmes negadījumi, tādējādi pastāvīgi pilnveidojot satiksmes organizāciju. Vienlaikus neviens spēkā esošais normatīvais akts nenosaka, kā būtu apkopojama iegūtā informācija un kā par paaugstinātas bīstamības ceļu posmiem jeb "melnajiem punktiem" jāinformē sabiedrība.

Eiropas Parlamenta un Eiropas Padomes direktīva par ceļu infrastruktūras drošības pārvaldību nosaka, ka dalībvalstīm jānodrošina tādu ceļa posmu, kuros bieži notiek ceļu satiksmes negadījumi, klasificēšana, tāpēc nepieciešams izstrādāt pieminēto ceļa posmu novērtēšanas un klasificēšanas kārtību.

Noteikumu izstrādāšanai nepieciešams deleģējums likumā "Par autoceļiem".

Svarīgākais