Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Ārstu biedrība atbalsta pedagogus un piedalītos protesta akcijā pie valdības

© Aigars Eglīte/F64

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) pilnībā atbalsta Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) prasību paaugstināt atalgoju augstskolu pedagogiem un piedalītos 18.augsta piketā pretī Ministru kabineta ēkai,  informēja LĀB sabiedrisko attiecību vadītāja Evija Ansonska.

Kā ziņots, pedagogu arodbiedrība par piketu izšķirsies pirmdien.

Ansonska norāda, ka LĀB iestājas par tiesiskumu un atalgojuma palielināšanu visiem pedagogiem un veselības aprūpē strādājošajiem normatīvajos aktos noteiktajā apmērā.

Organizācijas prezidente Ilze Aizsilniece skaidro, ka arī daudzi veselības aprūpē strādājošie vienlaikus ir arī augstskolu docētāji un darbojas pētniecībā, tāpēc LĀB pienākums ir atbalstīt pedagogu centienus panākt taisnīgu atlīdzību visiem nozarē strādājošajiem.

"Kopš veselības aprūpes nozares pēdējām protesta akcijām LĀB un LIZDA vieno cieša sadarbība, tāpēc ar mediķu dalību šajā piketā vēlamies vēlreiz apliecināt divu Latvijai nozīmīgāko nozaru solidaritāti un Latvijas pilsoniskās sabiedrības briedumu," uzsver LĀB prezidente.

LĀB un LIZDA, kā arī citas veselības aprūpes un izglītības profesionālās organizācijas jau pavasarī kopīgi vērsās ar atklātu vēstuli pie valsts augstākajām amatpersonām, pieprasot atbilstošu finansējumu, lai varētu nodrošināt mūsdienīgāku un iekļaujošāku izglītību, kā arī visiem pieejamu un uz pacientu orientētu veselības aprūpi.

Vēstulē tika norādīts, ka ikdienā un ārkārtējās situācijas laikā pedagogi un mediķi profesionāli un godprātīgi veica savus pienākumus, un politiķi tika aicināti tikpat atbildīgi veikt arī savus, izpildot Latvijā spēkā esošus likums.

Jau ziņots, ka LIZDA gaidīs valdošās koalīcijas sanāksmi pirmdien, 17.augustā, un tajā lemto par augstskolu pedagogu darba samaksas paaugstināšanu, un tikai pēc tam izšķirsies, rīkot vai nerīkot pedagogu piketu, aģentūrai LETA pēc tikšanās ar premjerministru Krišjāni Kariņu (JV) sacīja arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga.

Vanaga norādīja, ka Ministru prezidents atbalsta finansējuma piešķiršanu šim mērķim, tomēr LIZDA saglabājas bažas par naudas nodrošināšanu arī nākamā gada un vidēja termiņa budžetā.

Pēc sarunām premjers esot apliecinājis, ka pats personīgi virzīšot šī jautājuma skatīšanu pirmdien partiju sadarbības sanāksmes sēdē, jo tam vajadzīgs arī pārējo kolēģu atbalsts. LIZDA vadītāja pastāstīja, ka premjers esot sniedzis redzējumu ne tikai īstermiņa risinājumam, bet arī vidēja termiņa risinājumam konkrētajam jautājumam, tomēr viņam esot nepieciešama diskusija ar pārējām partijām, no kā būs atkarīgs tas, vai šis jautājums nonāks otrdien valdības sēdes dienas kārtībā.