NBS jaunākie virsnieki lūdz valdību "neiznīcināt" armiju

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) jaunākie virsnieki un instruktori šodien nosūtījuši vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskism (JL), lūdzot, valdībai lemjot par nākamā gada budžetu, pievērst uzmanību situācijai armijā un domāt par tās nākotni.

jaunākie virsnieki un instruktori atzīmē: "Neapstrīdot nepieciešamību pašreizējos krīzes apstākļos samazināt valsts budžeta izdevumus, tomēr vēlamies vērst Jūsu uzmanību uz to, ka aizsardzības budžeta tālāks samazinājums, kas jau uz pašreizējo brīdi salīdzinājumā ar 2008.gadu ir gandrīz par 50% mazāks, drīzumā draud ar masveida karavīru un virsnieku atbrīvošanu, vienību un pat atsevišķu spēka veidu likvidāciju".

Vēstulē minēts, ka NBS ir izveidojušies par nelielu, toties efektīvu un Latvijas valsti aizstāvēt spējīgu spēku, kas starptautiskajās operācijās un mācībās ir izpelnījušies Latvijas sabiedroto cieņu un atzinību. "Mums nav jākaunas par mūsu karavīriem, jo viņu labās reputācijas dēļ mūsu sabiedrotie ir gatavi doties kopīgās kaujās," uzsvērts vēstulē.

Vēstulē izteikta nožēla, ka "pēdējā laika notikumi liek domāt, ka Latvijas karavīru un valsts aizsardzības liktenis nav valdības redzeslokā".

Karavīri vēstulē premjeram atgādina, ka NBS karavīri ikdienā Latvijas teritorijā sniedz atbalstu ugunsdzēsējiem, policijai, nodrošina cilvēku meklēšanu un glābšanu jūrā, veic krasta apsardzi, nesprāgušas munīcijas neitralizēšanu, valsts augstāko amatpersonu aizsardzību. NBS ir vienīgā valsts institūcija, kura visefektīvāk var veikt šos uzdevumus. Karavīrs ne tikai gatavojas valsts aizsardzībai, bet uz viņa palīdzību ikdienā var paļauties ikviens, uzsvērts vēstulē.

Neraugoties uz visu iepriekšminēto, jau esošo līdzekļu samazinājumu ir novedis pie tā, ka jau šā gada laikā vairāki simti virsnieku, instruktoru un karavīru ir atvaļināti no dienesta bruņotajos spēkos. "Tālāks budžeta samazinājums var izraisīt tālāku karavīru atvaļināšanu, un to skaits var tikt sasniegts ne vien simtus, bet jau vairākus tūkstošus," brīdināts vēstulē.

Vēstules mērķis esot prasīt valdības viedokli, kā politiķi redz tālāku valsts aizsardzības nākotni. Ušackis norādīja: "Ministru prezidents līdz šim viesojies dažādās valsts iestādēs, tostarp slimnīcās, skolās, bet armijā vēl nav bijis." Karavīri saprot, ka premjeram laika ir maz, tomēr ar vēstules starpniecību viņi aicina Dombrovski "tuvākajā laikā apmeklēt bruņoto spēku vienības, lai iepazītos ar ikdienas karavīra gaitu un NBS uzdevumiem valsts aizsardzības nodrošināšanā". "Jūsu vizīte Nacionālajos bruņotajos spēkos būtu nopietns apliecinājums tam, ka valdība valsts aizsardzību uzskata par vienu no prioritātēm," teikts vēstulē.

Latvijā

Tiesa nolēma prasību apmierināt daļēji un piedzīt no Brunovska par labu Balderim-Sildedzim aizdevumu 4 041 323 eiro un likumiskos nokavējuma procentus 176 979 eiro apmērā, kā arī tiesas izdevumus 37 478 eiro. Kopumā Brunovskim būtu jāsamaksā 4 255 782 eiro, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais