Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Traumatoloģijas slimnīcas skaidro ilgo gaidīšanu uzņemšanā

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā tiek apkalpots krietni lielāks skaits pacientu, nekā paredz medicīnas iestādes kapacitāte, un trešā daļa klientu slimnīcā ierodas no reģioniem, šodien Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē norādīja Traumatoloģijas slimnīcā galvenais ārsts Uģis Zariņš un valdes priekšsēdētāja Anita Vaivode.

Apakškomisijas sēdi bija sasaucis tās vadītājs, opozīcijas deputāts Vitālijs Orlovs (S), reaģējot uz satiksmes ministra Tāļa Linkaita (JKP) tvītu par sešu stundu gaidīšanu. Ministrs gan šādu reakciju nodēvējis par "sviestu", netieši norādot, ka par rindām slimnīcā deputātiem bijis zināms jau pirms viņa tvīta. Linkaits sēdē nepiedalījās.

Zariņš šodien apakškomisijas sēdē norādīja, ka likums viņam aizliedz komentēt to, vai Linkaits ir apmeklējis slimnīcu.

Galvenais ārsts skaidroja, ka ne tikai Traumatoloģijas slimnīca, bet arī visas citas slimnīcas ir uz kapacitātes izsīkuma robežas. Viņš norādīja uz ierobežoto medicīnas darbinieku skaitu un skaidroja, ka brīvdienu vakaros var gadīties, ka lielā pacientu skaita dēļ gaidīšana aizņem līdz sešām stundām.

Galvenais ārsts norādīja, ka uz Traumatoloģijas slimnīcu no visas Latvijas izvēlas doties liels skaits cilvēku. Zariņš un Vaivode skaidroja, ka arī telpas ir par mazu un bija domātas 50 līdz 70 pacientu uzņemšanai dienā, taču, piemēram, 10.augustā slimnīca uzņēma 125 pacientus, kas gandrīz divas reizes pārsniedz slimnīcas resursus.

Veselības ministrijas (VM) parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (AP) norādīja, ka Traumatoloģijas slimnīcu var atslogot, nodrošinot kvalitatīvus pakalpojumus reģionu slimnīcās. Lai to panāktu Veselības ministrija pašlaik strādā pie slimnīcu līmeņu pārskatīšanas.

Apakškomisijas sēdē tika uzklausīti arī citi jautājumi un rosinājumi par situācijas uzlabošanu, par kuriem plašāk izteicās VM pārstāvji un deputāti. Sanāksme noslēdzās bez kāda lēmuma pieņemšanas apakškomisijā.

Kā ziņots, Linkaits pagājušajā nedēļā "Twitter" rakstījis, ka piedalās "sociālā eksperimentā", kas paredzot noskaidrot, cik stundas jāgaida uz uzņemšanu traumās. Viņš pauda, ka pacientam nācies gaidīt pat sešas stundas līdz nonākšanai pie ārsta.

Linkaits kritizēja problēmas nodaļas darba organizācijā un pacientu plūsmas organizēšanas neesamību. Tāpat ministrs norādīja, ka uzgaidāmajās telpās trūkstot krēslu, kā dēļ pacientiem jāstāvot kājās.

Viņš gan novērojis, ka medicīnas personāls ir ātrs, pieklājīgs un profesionāls.