Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Zāļu rezervju veidošanai piešķir papildu divus miljonus eiro

© Andrius Ufartas /F64

Lai nodrošinātu trīs mēnešu zāļu krājumus ārstniecības iestādēm Covid-19 infekcijas izplatības laikā, valdība otrdien šim mērķim novirzīja papildu 2 054 926 eiro.

Finansējums novirzīts no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Rezultātā slimnīcām būs pieejami zāļu krājumi trīs mēnešu patēriņam, tādējādi nodrošinoties pret neprognozējamiem zāļu piegāžu traucējumiem, skaidroja Veselības ministrija (VM).

Atbilstoši Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijām un ņemot vērā Zāļu valsts aģentūras rīcībā pieejamo informāciju, tiek īpaši uzsvērta nepieciešamība palielināt un uzturēt slimnīcās lielākus zāļu krājumus ar antibakteriālajiem līdzekļiem, anestēzijas un pretsāpju līdzekļiem, kā arī citām dzīvības glābšanā nepieciešamajām zālēm visu esošo pacientu ārstēšanai.

Vienlaikus, VM ieskatā, pastāv arī iespējamība, ka šo iepriekš minēto medikamentu patēriņš varētu strauji pieaugt pacientu ar Covid-19 hospitalizēšanas gadījumā. Šobrīd pasaulē, Eiropas Savienības valstīs un tajā skaitā Latvijā atsevišķām zālēm vērojamas pieejamības problēmas, saistībā ar loģistikas, piegāžu problēmām un paaugstināto pieprasījumu.

Tāpēc VM uzsver, ka gadījumā, ja nākotnē epidemioloģiskā situācija tomēr būtiski pasliktinās, var rasties situācija, ka tiek traucēta loģistikas piegāde atsevišķām zālēm. Kā arī pastāv risks, ka ārstniecības iestāde nevar saņemt kārtējo iegādi ar zālēm pēc citu valstu aizlieguma izvest tās uz citām valstīm.

Pēc saņemtās informācijas no universitāšu un reģionālajām slimnīcām, ministrijā secināts, ka šobrīd zāļu krājumi lielākoties tiek uzturēti 1,5 līdz 2,5 mēnešu darbības nodrošināšanai nepieciešamajā apjomā. Lielāks zāļu krājums slimnīcām ir nepieciešams, lai zāļu piegāžu pārtraukuma laikā slimnīcas varētu nodrošināt nepārtrauktu visu pacientu ārstniecību Covid-19 uzliesmojumu laikā. Ar minēto krājumu, atkarībā no hospitalizēto pacientu stāvokļa smaguma, provizoriski varētu ārstēt no 1000 līdz 2000 pacientu, kas ir šobrīd paredzamais maksimālais pacientu skaits Latvijā, ko ārkārtas situācijā spētu apkalpot veselības aprūpes kapacitāte.

Zāļu iegāde uzreiz trīs mēnešu patēriņam mazina arī administratīvo slogu, kas rodas iegādi organizējot mazākam laika periodam. Stacionārajām ārstniecības iestādēm būs vieglāk organizēt savas darbības nodrošināšanu, jo būs pieejami zāļu krājumi trīs mēnešu patēriņam, tādējādi nodrošinoties pret neprognozējamiem zāļu piegāžu traucējumiem, skaidroja VM.

Jau ziņots, ka jūnija vidū valdība atbalstīja ieceri turpmāk veidot zāļu krājumus turpmākajiem trīs mēnešiem. Ministrijā skaidroja, ka Covid-19 infekcijas izplatīšanās un ar to saistītie zāļu piegāžu traucējumu pierādīja, ka stacionārajām ārstniecības iestādēm ir nepieciešams iepirkt medikamentus ne tikai aktuālā mēneša patēriņam, bet vismaz trīs mēnešu patēriņam.