Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Līdz nākamā gada beigām pagarinās regulējumu par abonēto preses izdevumu piegādi

© Dmitrijs Suļžics/F64

Uz vienu gadu, līdz 2021.gada 31.decembrim, pagarinās pašreiz spēkā esošo regulējumu par abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojuma nodrošināšanu, paredz šodien valdībā atbalstītie grozījumi Pasta likumā.

Satiksmes ministrija sagatavojusi likumprojektu "Grozījumi Pasta likumā", kas paredz uz vienu gadu pagarināt šobrīd spēkā esošo regulējumu attiecībā uz abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojuma nodrošināšanu un ar pakalpojuma sniegšanu radīto zaudējumu kompensēšanu. Likumprojekta spēkā stāšanās paredzēta nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

Satiksmes ministrija skaidro, ka Pasta likumā noteikts regulējums attiecībā uz universālā pasta pakalpojuma nepārtrauktu nodrošināšanu visā Latvijas teritorijā, tostarp prasību konkursa procedūrā izraudzīties universālā pasta pakalpojuma sniedzēju un noteikt tam saistības.

Universālā pasta pakalpojuma sastāvā ietilpst arī preses piegāde, taču atbilstoši Pasta likuma pārejas noteikumiem līdz 2020.gada 31.decembrim ir spēkā regulējums, kas nosaka īpašu kārtību attiecībā uz preses piegādi un šī pakalpojuma rezultātā radīto zaudējumu kompensēšanas mehānismu, neattiecinot uz šo pakalpojumu universālā pasta pakalpojuma saistības. Proti, no valsts budžeta pilnā apmērā kompensē zaudējumus, ko veido starpība starp preses piegādes faktiskajām izmaksām un maksājumiem, ko veic preses izdevēji. Vienlaikus ir noteikts, ka preses piegādi līdz 2020.gada 31.decembrim nodrošina universālā pasta pakalpojuma sniedzējs, kam bija noteiktas šīs saistības līdz 2019.gada 31.decembrim - VAS "Latvijas pasts".

Atbilstoši Pasta likumam Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) 2019.gada 13.maijā ir izsludinājusi konkursu universālā pasta pakalpojuma sniedzēja izvēlei un saistību noteikšanai uz pieciem gadiem no 2020.gada 1.janvāra. Konkurss noslēdzās bez rezultāta.

Ievērojot, ka 2019.gada 21.septembrī stājās spēkā likums "Grozījumi Pasta likumā", nosakot, ka līdz 2020.gada 31.decembrim uz preses piegādi neattiecina universālā pasta pakalpojuma saistības, un ka Pasta likuma pants par preses piegādes cenām ir spēkā līdz 2020.gada 31.decembrim, SPRK padome 2019.gada 3.oktobrī pieņēmusi lēmumu "Par universālā pasta pakalpojuma saistībām", nosakot, ka no 2021.gada 1.janvāra līdz 2021.gada 31.decembrim "Latvijas pastam" ir pienākums ekonomiski izdevīgākajā veidā nodrošināt preses piegādi par vienotu tarifu visā Latvijā. Turklāt "Latvijas pastam" ir pienākums līdz 2020.gada 3.aprīlim SPRK izskatīšanai iesniegt aprēķināto preses piegādes tarifu projektu kopā ar tarifu aprēķina projektā minēto tarifus veidojošo izmaksu pamatojumu.

"Latvijas pasts" iesniegusi SPRK izskatīšanai preses piegādes tarifu projektu, un šobrīd regulators veic iesniegtā tarifu projekta izvērtēšanu. Pēc tarifu apstiprināšanas tie būtu piemērojami no 2021.gada 1.janvāra.

Lai veiktu preses piegādi 2021.gadā, preses piegādes cena jānosaka pirms līgumu slēgšanas starp izdevējiem un "Latvijas pastam", proti, līdz 2020.gada septembrim nepieciešams nodrošināt juridisku noteiktību par preses piegādei piemērojamām cenām no 2021.gada 1.janvāra. Līdz ar to likumprojektam pievienots Ministru kabineta sēdes protokollēmuma projekts, paredzot lūgt Saeimu atzīt likumprojektu par steidzamu.