Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Pētījums: puse iedzīvotāju sporto 3-4 reizes nedēļā

© Publicitātes foto

31.7% cilvēku sporto, lai palielinātu darbaspējas un nostiprinātu veselību, 44% - lai uzlabotu savu pašsajūtu, 6.9% tas ietilpst darba pienākumos, 5.5% vēlas sasniegt augstus sportiskos rezultātus, 2.1% sporto, jo to dara draugi un ģimene. Tikpat daudzi sporto, jo uzskata, ka tas ir stilīgi, liecina Biznesa augstskolas Turība veiktā aptauja par Latvijas iedzīvotāju sportošanas paradumiem.

Uz jautājumu par to, cik bieži viņi nodarbojas ar fiziskajām aktivitātēm, 50.7% respondentu atbildēja, ka to dara 3 līdz 4 reizes nedēļā, 29.3% fiziskās aktivitātes veic 1 līdz 2 reizes nedēļā, bet 12% atzīmējuši, ka ar fiziskajām aktivitātēm nodarbojas 5 reizes nedēļā un biežāk.

Aptaujas ietvaros respondenti norādīja, ar kādām fiziskajām aktivitātēm nodarbojas. Atbildes liecina, ka fizisko aktivitāšu tendences ilgtermiņā nav mainījušās - joprojām aktuāla ir iešana, soļošana un skriešana, ar šādām fiziskajām aktivitātēm nodarbojas 15% respondentu, tikpat daudz apmeklē trenažieru zāli, grupu nodarbības un vingrošanu.

Vairākums jeb 84.5% respondentu atzīmējuši, ka izmanto viedierīces kā palīglīdzekļus fizisko aktivitāšu veikšanai. 34.5% no viedierīču izmantotājiem lieto telefonu, 25.5% - sporta pulksteni un 12.7% - pulsometru. Aptaujas dalībnieki arī norādījuši, kuras mobilās lietotnes viņi izmanto - TOP3 ir Endomondo, Samsung Health un Polar.

Aptaujas ietvaros 6.3% respondenti norādījuši, ka nenodarbojas ar fiziskajām aktivitātēm. No šiem aptaujātajiem daļa (11.9%) atzina, ka nesporto, jo ir slinkums to darīt, vēl daļa (8.9%) norādīja, ka nepietiek laika, un tikpat daudzi atzina, ka nav motivācijas.

Lai noskaidrotu, cik aktīvi esam, pētījuma ietvaros respondentiem arī tika jautāts, kādā veidā viņi pārvietojas ikdienā. Primārais pārvietošanās veids ir personīgā automašīna, mopēds vai motocikls - to atzīmēja 43.8% respondentu. Otrs iecienītākais pārvietošanās veids ir iešana kājām (25%) un trešais (21.3%) - braukšana ar velosipēdu, kas kopumā nozīmē, ka katrs ceturtais respondents pārvietojas videi un ķermenim draudzīgākā veidā.

Aptaujas mērķis bija noskaidrot, kādi ir Latvijas iedzīvotāju sportošanas paradumi un kas rada vēlmi būt fiziski aktīvam. Aptaujā piedalījās 275 respondenti no visas Latvijas vecumā no 18 līdz 65 gadiem. Aptauja norisinājās interneta vidē no 21. jūlija līdz 4. augustam.