Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Ārlietu ministrija aicina nekavējoties atbrīvot Baltkrievijā apcietinātos protestētājus

© Reuters/Scanpix/LETA

Baltkrievijā apcietinātos protesta akcijas dalībniekus būtu nekavējoties jāatbrīvo, tādu aicinājumu paudusi Ārlietu ministrija (ĀM).

Kā informēja ministrijā, Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas nav notikušas atbilstoši Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) standartiem.

Turklāt Baltkrievijas valdībai un tiesībsargājošajām iestādēm būtu jārespektē Baltkrievijas iedzīvotāju pilsoniskās brīvības un tiesības brīvi paust politisko viedokli. Spēka pielietošana pret miermīlīgiem protestētājiem nav pieņemama, uzsvēra ministrijā.

"Latvija pauž nožēlu, ka starptautiskajiem novērotājiem no EDSO un Eiropas Padomes nebija iespējams piedalīties vēlēšanu novērošanā. Arī masu mediju pārstāvju darbs, atspoguļojot vēlēšanu procesu, bija ierobežots," akcentēja ĀM.

Ministrijas ieskatā negatīvi vērtējams, ka vairākiem prezidenta amata kandidātiem tika liegta iespēja reģistrēt savu kandidatūru vēlēšanām.

"Vienīgi ievērojot demokrātiskās pamattiesības un brīvības, iespējama Eiropas Savienības un Baltkrievijas attiecību pozitīva attīstība. Latvija kā Baltkrievijas kaimiņvalsts ir ieinteresēta šādā attīstībā," ĀM norādīja paziņojumā.

Jau vēstīts, ka Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās svētdien līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko izcīnījis 80,23% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - teju 9,9%, liecina pirmdien publiskotie oficiālie rezultāti.

Tihanovska jau iepriekš, kad tika publiskoti oficiālo mediju balsotāju aptauju rezultāti, kas atklāja līdzīgu balsu sadalījumu, šādu iznākumu pieņemt atteicās.

Baltkrievijas Vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Lidija Jermošina pirmdien paziņoja, ka Tihanovska ierindojusies otrajā vietā, bet par trim citiem kandidātiem nobalsojuši mazāk nekā 2% vēlētāju. Vēlēšanās piedalījušies 84% balsstiesīgo vēlētāju.

Baltkrievijas policija, liekot lietā trokšņa granātas, ūdens lielgabalus un gumijas lodes, izklīdināja protestus, kas valsts lielākajās pilsētās svētdienas vakarā sākās pēc prezidenta vēlēšanām, kuru rezultāti, kā apgalvo opozīcija, ir viltoti.

Minskā aizturēti vairāk nekā 50 cilvēku, bet visā valstī - vairāk nekā 120, liecina cilvēktiesību aktīvistu organizācijas "Vjasna" aplēses.

Tūkstošiem cilvēku svētdienas vakarā izgāja galvaspilsētas Minskas ielās pēc oficiālās balsotāju aptaujas rezultātu izziņošanas, kas uzvaru prognozēja Lukašenko.