Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Levits par vēlēšanām Baltkrievijā: Es aicinu izmeklēt nupat notikušo vēlēšanu procesu

© Dmitrijs Suļžics/F64

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai un citām kompetentajām organizācijām vajadzētu izmeklēt Baltkrievijā notikušo vēlēšanu procesu, bet šīs valsts varas iestādēm atbrīvot vēlēšanu gaitā apcietinātos, uzskata Latvijas Valsts prezidents Egils Levits.

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejā, valsts pirmās amatpersonas ieskatā, uzklausot visas puses, būtu jāizmeklē gan priekšvēlēšanu cīņa, gan vēlēšanu norise, kā arī vēlēšanu rezultātu noteikšana un notikumi pēc tam. Levits norādīja, ka organizācijām būtu jāpārbauda vēlēšanu atbilstību brīvu un demokrātisku vēlēšanu standartiem un dot tām savu vērtējumu.

"Es aicinu Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju un citas kompetentās starptautiskās organizācijas, uzklausot visas ieinteresētās puses, izmeklēt nupat notikušo vēlēšanu procesu - priekšvēlēšanu cīņu, vēlēšanu norisi, vēlēšanu rezultātu noteikšanu un notikumus pēc tam, pārbaudīt šo vēlēšanu atbilstību brīvu un demokrātisku vēlēšanu standartiem un dot tām savu vērtējumu," pauž Levits.

"Latvija kā Baltkrievijas kaimiņvalsts pilnībā atbalsta baltkrievu tautas dziļo vēlmi dzīvot savā neatkarīgā, brīvā, demokrātiskā un tiesiskā Baltkrievijas valstī," uzsvēra prezidents, atzīmējot, ka gan Latvija, gan Baltkrievija ir Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas locekles un kopā ar citām šīs organizācijas dalībvalstīm ir uzstādījušas brīvu, demokrātisku vēlēšanu standartus.

Prezidents pauda arī aicinājumu Baltkrievijas varas iestādēm atbrīvot vēlēšanu gaitā apcietinātos un respektēt visas cilvēku un pilsoņu tiesības un brīvības, tostarp vārda, preses, pulcēšanās un biedrošanās brīvības.

Arī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) mikroblogošanas vietnē "Twitter" aicina cienīt Baltkrievijas vēlētāju aktivitāti un aicina atbrīvot aizturētos aktīvistus un žurnālistus. "Nav pieļaujams rupjš spēks pret miermīlīgiem demonstrantiem," viņa norāda, uzsverot, ka Baltkrievija ir Austrumu partnerības valsts, un šai sadarbībai jābalstās kopīgās vērtībās un interesēs.

"Latvija uzskata, ka ciešāka sadarbība starp Eiropas Savienību (ES) un Baltkrieviju ir mūsu visu interesēs. Baltkrievija ir ES Austrumu partnerības valsts. Šī partnerība ir vērsta uz stabilitāti, ekonomisko izaugsmi un savstarpēju uzticēšanos reģionā," pavēstīja prezidents, uzsverot, ka partnerība balstās uz noteiktiem principiem, kuri būtu jāievēro.

Jau vēstīts, ka Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās svētdien līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko izcīnījis 80,23% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - teju 9,9%, liecina pirmdien publiskotie oficiālie rezultāti.

Tihanovska jau iepriekš, kad tika publiskoti oficiālo mediju balsotāju aptauju rezultāti, kas atklāja līdzīgu balsu sadalījumu, šādu iznākumu pieņemt atteicās.

Baltkrievijas Vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Lidija Jermošina pirmdien paziņoja, ka Tihanovska ierindojusies otrajā vietā, bet par trim citiem kandidātiem nobalsojuši mazāk nekā 2% vēlētāju. Vēlēšanās piedalījušies 84% balsstiesīgo vēlētāju.

Baltkrievijas policija, liekot lietā trokšņa granātas, ūdens lielgabalus un gumijas lodes, izklīdināja protestus, kas valsts lielākajās pilsētās svētdienas vakarā sākās pēc prezidenta vēlēšanām, kuru rezultāti, kā apgalvo opozīcija, ir viltoti.

Minskā aizturēti vairāk nekā 50 cilvēku, bet visā valstī - vairāk nekā 120, liecina cilvēktiesību aktīvistu organizācijas "Vjasna" aplēses.

Tūkstošiem cilvēku svētdienas vakarā izgāja galvaspilsētas Minskas ielās pēc oficiālās balsotāju aptaujas rezultātu izziņošanas, kas uzvaru prognozēja Lukašenko.