KNAB sola vērtēt Repšes izmantotos resursus aģitācijai

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sola vērtēt gadījumu, kad finanšu ministrs Einars Repše (JL) ar Finanšu ministrijas ierēdņu starpniecību izplatīja preses paziņojumu, aicinot iedzīvotājus balsot par savu partijas biedru Ministru prezidentu Valdi Dombrovski.

Kā aģentūrai LETA norādīja biroja preses pārstāve Ieva Karlsberga, KNAB šo gadījumu var vērtēt tikai atbilstoši savai kompetencei. Pamatojoties uz informāciju par minēto faktu, KNAB sāks pārbaudi, kuras laikā izvērtēs, vai šajā gadījumā izmantotie resursi ir aprēķināmi un pieskaitāmi partijas priekšvēlēšanu tēriņiem.

Karlsberga atzīmēja, ka KNAB kompetencē ir kontrolēt aģitācijas ierobežojumu ievērošanu, piemēram, partiju un ar tām nesaistīto personu veiktās aģitācijas apmaksas kārtības ievērošanu, aģitācijas materiālu izvietošanas izcenojumu un paziņojumu iesniegšanas kārtības ievērošanu, kā arī iespējamos slēptās aģitācijas gadījumus, proti, aģitāciju, par kuru ir saņemta samaksa un apmaksātājs pretēji likuma noteikumiem nav norādīts.

Tikmēr Ministru prezidents Dombrovskis vakar žurnālistiem sacīja, ka Repšem ir tiesības paust savu viedokli.

Valdības vadītājs nesaskata administratīvo resursu negodprātīgu izmantošanu sava partijas biedra rīcībā, kurš ar ministrijas ierēdņu palīdzību izplatīja paziņojumu medijiem, gaidāmajās vēlēšanās aicinot iedzīvotājus balsot par atbalstu Dombrovskim.

Dombrovskis uzsvēra, ka Repšem ir tiesības paust savu viedokli un ministra paziņojumā bijuši ietverti arī ar ekonomiku saistīti jautājumi.

Jau ziņots, ka aģentūras LETA aptaujātie eksperti gan atzinuši, ka Repšes ar Finanšu ministrijas ierēdņu starpniecību izplatītais preses paziņojums, aicinot iedzīvotājus balsot par esošo Ministru prezidentu, ir administratīvo resursu izmantošana partijas interesēs.

"Providus" pētniece Iveta Kažoka uzskata, ka šī ir nepieņemama rīcība, jo finanšu ministrs ir amatpersona. Ministram jānodala sava darbība kā amatpersonai no sevis kā Latvijas pilsoņa, kuram rūp politika.

Arī "Delnas" pētniece Līga Stafecka uzskata, ka Repše izmantojis valsts līdzekļus politiskajā darbībā, kamēr šāda veida aģitācijai būtu jānotiek caur partijas resursiem. "Ja viens ministrs izmanto ministrijas darbiniekus, sanāk tā, ka viņš ar valsts rokām aicina balsot par kādu konkrētu partiju, kas nav pieļaujams. Šādi rīkojoties, tiek radīta nevienlīdzīga situācija, salīdzinot ar politiskajām partijām, kurām nav šādas iespējas. Tas liecina, ka viņi pārkāpj godīgas un vienlīdzīgas priekšvēlēšanu kampaņas principus, kurus paši ir akceptējuši," uzskata Stafecka.

Kā ziņots, Repše jau paziņojis par aiziešanu no lielās politikas pēc Saeimas vēlēšanām.

Latvijā

Jūrmalā ir pabeigti būvdarbi Dzintaru dzelzceļa pārvada labajā pusē virzienā no Rīgas uz Majoriem, bet no šodienas būvdarbi tiks sākti pārvada kreisajā pusē virzienā uz Rīgu, nosakot jaunus satiksmes ierobežojumus, informē pašvaldība.

Svarīgākais