Valsts turpina pielāgot auto invalīdiem

Automašīnas pielāgošana par valsts naudu šķita pietiekami birokrātisks process, tāpēc ratiņnieks Aigars Bolis izvēlējās savu auto pielāgot paziņas autoservisā un maksāt par to pats. Valsts paredz līdz 500 latu finansējumu cilvēkam ar invaliditāti automašīnas pārveidei, taču to izdarīt var tikai valsts aģentūrā.

A. Bolim ir autovadītāja tiesības un ikdienā neatsverams pārvietošanās līdzeklis ir personīgā automašīna, kas pārveidota, lai tās vadīšanā nebūtu jāizmanto pedāļi, proti, mašīna ar rokas vadību. "Kad vēlējos savu auto pielāgot, zināju, ka ir valsts programma, sāku interesēties par visām izziņām, par procesu, kā tas notiek, un izrēķināju, ka labākajā variantā tas aizņems vairākus mēnešus," stāsta A. Bolis. Taču, tā kā bez automašīnas viņš ir kā bez rokām, A. Bolis apzināja variantus, kā šo procesu paātrināt; uzmeklējis paziņu, arī ratiņnieku, kuram ir autoserviss, un tur vienas dienas laikā automašīna tika pielāgota. Tā izgāja arī pārbaudi Ceļu satiksmes drošības direkcijā. "Diemžēl valsts kārtība tieši šo papildu dokumentu kārtošanai prasa daudz laika un spēku, vairākkārt jābrauc uz Jūrmalu, tātad man būtu jāmeklē kāds, kas mani ved, jo ar vilcienu es nevaru aizbraukt," kavēkļus saņemt valsts naudu automašīnas pārveidei uzskaita A. Bolis. Turklāt viņš sacīja, ka par valsts naudu var paveikt tikai minimumu, standartu.

Gada laikā par valsts līdzekļiem var pielāgot automašīnas 20 cilvēkiem ar invaliditāti. Sešos mēnešos šogad pielāgoti 13 auto, Neatkarīgā noskaidroja Labklājības ministrijā. Vienas mašīnas pielāgošanai paredzēti 500 latu, un šo pakalpojumu veic Sociālās integrācijas valsts aģentūra (SIVA) tiem invalīdiem, kuriem ir personiskais auto un kuriem Darbspējas ekspertīzes ārstu komisija izsniegusi izziņu, ka auto pielāgošana ir nepieciešama. SIVA arī bez maksas apmāca cilvēkus ar invaliditāti auto vadīšanā. Savu auto cilvēks var pielāgot, kur vēlas, taču, ja to nedara SIVA, tad finansējums no valsts netiek piešķirts.

CSDD Transportlīdzekļu kontroles un sertifikācijas inspekcijas priekšnieks Jānis Liepiņš seminārā Rīgas Motormuzejā klāstīja, ka cilvēkiem ar invaliditāti, pirmoreiz reģistrējot pielāgotu auto, ir jāmaksā par reģistrāciju, taču apskate ir bez maksas, un turpmāk jāmaksā tikai simboliski 1,54 lati par uzlīmi. Tomēr no klātesošajiem cilvēkiem atskanēja vairāki iebildumi, ka maksa tiek prasīta un tikai pēc skaidrošanās tiek panāktas atlaides. Cilvēki, kuri brauc ar pielāgotiem auto, norādīja uz dažādiem citiem pārpratumiem, kurus J. Liepiņš solījās novērst.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais